Bijna 4.000 claims bedrijfsbranden per jaar

Bijna 4.000 claims bedrijfsbranden per jaar

Dinsdag 22 september 2020

Bijna 4.000 claims bedrijfsbranden per jaar

Het aantal claims voor bedrijfsbranden is in 2019 nagenoeg gelijk gebleven. Vorig jaar ontvingen verzekeraars bijna 4.000 claims. Dit blijkt uit de Risicomonitor Bedrijfsbranden die dit jaar voor het eerst is gepubliceerd.

Waar, wanneer en hoe ontstaan de bedrijfsbranden?

  • De meeste branden ontstonden in panden met een industriële functie (31 procent), gevolgd door kantoren (22 procent) en winkels (20 procent).
  • De meeste branden ontstaan op doordeweekse dagen. Vooral op maandag (gemiddeld 13 keer) en donderdag (gemiddeld 12,7 keer).
  • Belangrijke oorzaken van de branden in 2019 waren brandstichting, kortsluiting en menselijk handelen.
  • De grootste omvang van de schade zagen verzekeraars bij bedrijven in de agrarische sector en bedrijven die goederen opslaan. Branden bij dit soort ondernemingen leidden in circa een kwart van de gevallen tot het volledig afbranden van het bedrijfspand.

Checklist brand

Vaak is de impact van een brand groter dan ondernemers denken. Niet alleen de mensen die werken in het bedrijfspand lopen gevaar door brand en rook, maar ook de omgeving van een brandend gebouw kan worden geraakt. Bijvoorbeeld door lekkende stoffen of giftige dampen. Na een brand kunnen ondernemingen in grote financiële problemen komen als dit soort gevolgschade niet is geregeld. Het voorkomen van een bedrijfsbrand is daarom cruciaal. Op Checklistbrand.nl kunnen ondernemers informatie over brandoorzaken vinden en zelf een risicoscan uitvoeren.

Brandveilig ondernemen

Daarnaast stelden verzekeraars samen met Brandweer Nederland het visiedocument Brandveilig ondernemen op. Daarin wordt benadrukt dat alleen rookmelders en blusdekens niet genoeg zijn om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen. De risicomanagers van VMD Koster beamen dit. Wij adviseren u graag over brandveiligheid, bedrijfscontinuïteit en uw bedrijfsverzekeringen. Bel 0172 611 116 om een afspraak in te plannen of vul het contactformulier in.

Stel uw vraag aan een risicomanager