Bescherming tegen cybercriminelen

Bescherming tegen cybercriminelen

Woensdag 26 februari 2020

Bescherming tegen cybercriminelen

Vorige maand was cybercriminaliteit volop in het nieuws. In korte tijd werden onder andere geldwisselbedrijf Travelex en de Universiteit Maastricht getroffen. Dit waren cyberaanvallen waarbij de data gegijzeld werd, maar ook andere methodes zijn populair.

Cybercriminelen lezen mee en slaan toe

Het Rijksmuseum Twenthe wilde een schilderij kopen van een kunsthandelaar. Via de e-mail werd onderhandeld over de prijs. Uiteindelijk maakte het museum 2,66 miljoen euro over. Maar niet naar de rekening van de kunsthandelaar, bleek later. Oplichters hadden toegang tot het mailverkeer. Ze lazen eerst een tijdje mee, om vervolgens op het juiste moment toe te slaan. Het museum en de kunsthandelaar voeren nu een juridische strijd over wiens fout dit is.

Conversatie kaping

Cybercriminelen die een e-mailwisseling overnemen, wordt ook wel conversatie kaping genoemd. Het komt steeds vaker voor, want er valt veel te halen via e-mail. Het is immers steeds normaler om facturen via de mail te ontvangen en te betalen.

Checklist cybersecurity

Doet uw bedrijf genoeg tegen de gevolgen van cybercrime? Een hulpmiddel om dit in kaart te brengen is met de Checklist cybersecurity van de Cyber Security Raad (CSR).

Bescherming tegen de gevolgen van cybercriminaliteit

In de checklist wordt ook de cyberverzekering benoemd. Met een cyberverzekering is de financiële schade gedekt. Denk bijvoorbeeld aan reparatie of vervanging van programma's en data, inkomstenverlies als gevolg van de cyberaanval en de kosten voor onderzoek, communicatie en digitale aansprakelijkheid. Bij afpersing krijgt u in veel gevallen ook het eventueel betaalde losgeld vergoed.

Bovendien is direct duidelijk welk nummer u moet bellen bij een incident. Daarna nemen specialisten de regie over. Er wordt geen waardevolle tijd verspild waardoor de gevolgen en kosten zoveel mogelijk beperkt worden. Want in geval van cyberschade geldt: tijd is geld.

Een wapen om cybercriminaliteit terug te dringen

Maar de cyberverzekering is meer dan alleen bescherming. Want er is heel veel aandacht voor preventie. De meeste cyberaanvallen en datalekken zijn te voorkomen. Door de beveiliging te laten testen en op orde te brengen. En door medewerkers te trainen, want menselijke fouten zorgen ook voor veel problemen.

Een offerte voor de cyberverzekering

Wij geven graag persoonlijk advies over de cyberverzekering. Neem contact op met onze risicomanagers via 0172 611 116 of reageer op deze e-mail. Een andere mogelijkheid is om het digitale offerteformulier in te vullen.

Offerte cyberverzekering