Aflossingsvrije hypotheek weer vaak gekozen

Aflossingsvrije hypotheek weer vaak gekozen

Vrijdag 25 februari 2022

Aflossingsvrije hypotheek weer vaak gekozen

De populariteit van de aflossingsvrije hypotheek neemt toe. De laatste jaren werd deze hypotheekvorm minder vaak gekozen. Want er zijn meer risico’s aan en minder belastingvoordelen. Maar er is sprake van een comeback. Dit komt door de nog altijd lage hypotheekrente en de oververhitte huizenmarkt.

Verduurzamen of verbouwen met de aflossingsvrije hypotheek

Veel mensen vragen een aflossingsvrije hypotheek aan om hun bestaande hypotheek te verhogen, bijvoorbeeld om hun huis te verbouwen. De toename is te verklaren door de hoge huizenprijzen. Hierdoor investeren mensen liever in hun bestaande huis, door dat te verbouwen of te verduurzamen. Vanwege de lage maandlasten bij aflossingsvrije hypotheek, is dit een aantrekkelijke manier om dat te financieren.

Geen volledig aflossingsvrije hypotheek

Sinds 2013 is het niet meer mogelijk om een volledig aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Dat kan nog voor maximaal 50 procent van de woningwaarde. De rente hierop kan niet meer worden afgetrokken van de belasting. Toch is volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) nog ongeveer de helft van de Nederlandse hypotheekschuld aflossingsvrij.

Freek adviseert over de mogelijkheden en de risico’s

De aflossingsvrije hypotheek is niet zonder risico. De maandlasten lager dan bij andere hypotheekvormen, maar na afloop van de lening is er soms nog niets van de schuld afgelost. De AFM waarschuwde een jaar geleden dat daarom gedwongen verhuizing dreigt voor bijna 80.000 huishoudens.

Het is daarom belangrijk een goed plan te hebben als wordt gekozen voor een aflossingsvrije hypotheek. Hoe zal de financiële situatie er over dertig jaar uitzien? Kan ik de lasten dan dragen en kan ik een gedwongen verhuizing voorkomen? Dit zijn geen makkelijke vragen om te beantwoorden, maar gelukkig heb je Freek. De adviseurs van Freek helpen je met een persoonlijk advies zodat je een goede afweging kunt maken tussen de lagere maandlasten nu en de risico’s later.

Neem contact op met Freek