Aantal woningbranden stijgt

Aantal woningbranden stijgt

Donderdag 7 oktober 2021

Aantal woningbranden stijgt

Er waren in 2020 meer woningbranden dan het jaar ervoor. En dat is bijzonder, omdat het aantal branden de afgelopen jaren juist daalde. Een waarschijnlijke oorzaak is dat mensen vaker thuis waren, vooral door thuiswerken.

Gemiddelde schade € 3.400

Er werden in coronajaar 2020 bij verzekeraars 66.657 woningbranden gemeld. De schade per brand bedroeg gemiddeld € 3.377. In 2019 waren er minder woningbranden (64.879), maar was de gemiddelde schade wel hoger: € 3.822 euro. In de jaren daarvoor was de gemiddelde schade overigens altijd een stuk lager.

Rookmelders beperken schade en redden levens

Modern meubilair en oplaadbare apparaten zorgen voor heviger en gevaarlijkere branden dan vroeger. Om brandwonden en dodelijke slachtoffers te voorkomen zet de Nederlandse Brandwonden Stichting in op het voorkomen van brand én op vroege ontdekking van brand door het alarm van de rookmelder.

Verplichte rookmelders in iedere woning

Vanaf juli 2022 zijn rookmelders verplicht in alle woningen in Nederland. Dat is een stap in de goede richting, maar bewoners moeten er wel voor zorgen dat rookmelders werken en op de goede plekken hangen. Dat is volgens Brandweer Nederland nog lang niet overal het geval.

Meer informatie over verplichte rookmelders