Aantal phishing-aanvallen neemt sterk toe
Ondernemers moeten zeer alert zijn op phishing, want het aantal phishing-aanvallen neemt aanzienlijk toe. Dit is mede dankzij de hoge succesfactor voor criminelen. De berichten zijn bovendien steeds moeilijker van echt te onderscheiden. De gevolgen kunnen groot zijn. Hoe voorkomt u dat uw bedrijf getroffen wordt?
Hoe herkennen u en uw medewerkers phishing?
Vraagt uw bank u via een e-mailbericht in actie te komen? Bijvoorbeeld om je bedrijfsgegevens aan te passen of de kosten van een vervangende bankpas over te maken? Dan is de kans groot dat de afzender niet uw bank is: banken versturen dergelijke berichten nooit via de e-mail. Maar ook wanneer een bedrijf u via de mail vraagt gegevens te delen moet u alert zijn.
Vraagt de afzender u op een link te klikken, dan is het vaak foute boel. Controleer als u twijfelt altijd de link door er met de cursor overheen te gaan, zonder te klikken! In de meeste gevallen verschijnt er dan een webadres. Vaak is dan snel duidelijk of de link iets te maken heeft met de zogenaamde afzender.
Phishing voorkomen: 9 tips voor uw organisatie
- Controleer altijd de afzender: is dit een bekend e-mailadres?
- Betaal nooit facturen zonder (liefst dubbele) controle.
- Klik nooit zomaar op links in een e-mail.
- Fraudeurs gebruiken vaak namen die lijken op echte bedrijven. Ga na of dit klopt.
- Licht uw personeel in en zorg dat zij alert zijn op deze manier van frauderen.
- Lees berichten goed en kritisch, óók de kleine lettertjes. Let ook op spelfouten.
- Laat u in geen geval onder (tijds)druk zetten. Staat er dat u alleen vandaag nog kunt betalen? Dan is dat een extra reden om de afzender niet te vertrouwen.
- Controleer of de afzender van een verdachte mail staat vermeld bij het Steunpunt Acquisitiefraude. Bekijk de laatste waarschuwingen via www.fraudehelpdesk.nl/alerts/
- Ontvangt u een verdachte mail? Neem dan contact op met het Steunpunt Acquisitiefraude. Zij kunnen nagaan of er meldingen over het desbetreffende bedrijf bekend zijn.
De cyberverzekering en phishing
Een gerichte hack of het verlies van privacygevoelige data heeft grote gevolgen. De cyberverzekering is er voor cybercrime en datarisico's. De dekking is uitgebreid, onder andere privacy-aansprakelijkheid, digitale afpersing, verlies van datagegevens en bedrijfsschade zijn verzekerd.