Aansprakelijk voor schade als u iets huurt of leent?

Aansprakelijk voor schade als u iets huurt of leent?

Woensdag 18 augustus 2021

Aansprakelijk voor schade aan iets dat u gehuurd of geleend heeft?

Een aansprakelijkheidsverzekering is voor iedereen en voor ieder bedrijf onmisbaar. Als u schade aan een ander toebrengt, kan u aansprakelijk gesteld worden. Met deze verzekering bent u hiervoor gedekt. Natuurlijk geldt de dekking alleen als dit past binnen de polisvoorwaarden. Want hoe zit het als u huurt of leent? Daarover gaat de opzichtclausule in uw aansprakelijkheidsverzekering. 

Eigen bezittingen

Schade aan eigen bezittingen is niet gedekt. U kunt uzelf immers niet aansprakelijk stellen. De opzichtclausule gaat over schade aan zaken die u geleend, gehuurd of in gebruik heeft. Omdat u de goederen langere tijd in uw bezit heeft, worden zij door de verzekeraar gezien als uw eigen bezittingen. Schade aan zaken die u geleend, gehuurd of in gebruik heeft, is daarom (meestal) niet gedekt.

Bedrijfsaansprakelijkheid en de opzichtclausule

In de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt de opzichtclausule streng toegepast. Er is dus geen dekking voor zaken die uw bedrijf geleend, gehuurd of in gebruik heeft. Als u aansprakelijk wordt gesteld zal de verzekeraar het schadebedrag niet uitkeren. De zaken die u geleend of gehuurd heeft horen ook niet bij de inventaris en goederen van uw bedrijf. Dus ook de inventaris- en goederenverzekering biedt dan geen uitkomst. Ons advies is daarom om bij de verhuurder ook een verzekeringsdekking af te nemen.

Werkt uw bedrijf met de eigendommen van anderen? Dan kan mogelijk een clausule worden toegevoegd aan uw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zodat de dekking wordt uitgebreid. In de bouw wordt voor deze risico’s doorgaans een CAR of een montageverzekering gesloten.

De opzichtclausule en de AVP

In de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) geldt de opzichtclausule onder andere voor gebruik tegen betaling (oftewel huren), schade aan motorrijtuigen of boten en bij verlies van betaalmiddelen. Een paaltje raken als u rijdt in de auto van uw broer is dus niet gedekt op de AVP. Maar wanneer u de boormachine voor een uurtje van de buurvrouw leent en deze beschadigd raakt, is dit meestal wel gedekt. Er geldt wel een maximum bedrag dat uitgekeerd wordt en soms ook een eigen risico.

Wat kunt u doen als u iets kostbaars leent (of uitleent)?

Als u kostbare zaken leent of uitleent, doet u er goed aan rekening te houden met de opzichtclausule. Is eventuele schade gedekt bij de uitlener? En als dat niet het geval is: hebben de polisvoorwaarden van de aansprakelijkheidsverzekering van degene die leent een opzichtclausule?

Stel uw vraag over de opzichtclausule