Hoe voorkomt u diefstal van brandstof?
woensdag 12 maart 2014
Hoe voorkomt u diefstal van brandstof?
woensdag 12 maart 2014
Het aantal brandstofdiefstallen is in de loop van 2013 explosief gestegen. Werkmaterieel en vrachtwagens staan vaak onbeheerd op industrieterreinen of op afgelegen plaatsen geparkeerd. Ideale omgevingen voor criminelen. Zij kunnen makkelijk hun slag slaan en kunnen vaak ongestoord brandstof stelen. Met financiële gevolgen en vertragingen voor de bedrijven waarvan de brandstof wordt gestolen.
Een van de oorzaken is dat vanaf 1 januari 2013 de laag belaste halfzware olie en gasolie verdwenen zijn van de Nederlandse markt. Ook is rode diesel vanaf die datum niet meer toegestaan in Nederland. Doordat blanke diesel duurder is dan de eerder genoemde brandstoffen werd het lucratiever om blanke diesel te stelen.
Fabrikanten adviseren om de brandstoftank ’s avonds vol te tanken. Door het aftanken wordt condensvorming tegen gegaan. Condens heeft een negatief effect op het brandstofsysteem. Ook criminelen zijn hiervan op de hoogte en zij weten dan ook dat de meeste brandstoftanks ’s avonds vol zijn. De manier waarop de brandstof uit de tanks wordt gehaald is wisselend. Met een losse slang of via een elektrische vloeistofpomp wordt de brandstof uit de tank gehaald. De brandstof wordt daarna in losse jerrycans meegenomen.
De toegang tot de tank beperken heeft zeker nut. Criminelen zullen de objecten die hiermee uitgerust zijn eerder links laten liggen. Een elektronisch brandstof beveiligingssysteem werkt ook goed, zeker als er goed nagedacht is over de opvolging van een alarmmelding.