Hypotheek voor een nieuwbouwwoning: waar moet je op letten?

Hypotheek voor een nieuwbouwwoning: waar moet je op letten?

Maandag 19 november 2018

Hypotheek voor een nieuwbouwwoning: waar moet je op letten?

Huizenprijzen schieten omhoog, daardoor is nieuwbouw zeer in trek. Overal waar het kan, worden nieuwe huizen en appartementen gebouwd. Heb jij een van deze nieuwbouwwoningen op het oog? Dan help ik je graag op weg met deze tips over nieuwbouw en jouw hypotheek.

Wat is een haalbaarheidscheck?

Projectontwikkelaars van nieuwbouwprojecten vragen vaak om een haalbaarheidscheck. Dat betekent dat een hypotheekadviseur kijkt naar jouw financiële situatie. Past de nieuwbouwwoning die je op het oog hebt binnen jouw mogelijkheden? Dan krijg je een verklaring – de haalbaarheidscheck - dat jij financieel in staat bent de woning te kopen.

Wanneer moet je hypotheek rond zijn bij nieuwbouw?

Koop je een nieuwbouwwoning? Dan teken je daarvoor eerst een koop-/aanneemovereenkomst. Daarna kun je samen met Freek een hypotheek aanvragen. Eerder niet, want om een hypotheek af te sluiten moet je een onderpand hebben. Als de bouw van start gaat, teken je bij de notaris de hypotheekakte.

Hoe lang is de hypotheekofferte geldig?

Bij een nieuwbouwhuis is het belangrijk dat je goed let op de geldigheid van de offerte. Vaak duurt het even voordat de bouw van een nieuwbouwproject begint. Je krijgt bij de meeste hypotheekverstrekkers een hypotheekofferte die 6 maanden geldig is. Begint de bouw nog later? Dan kan deze termijn worden verlengd. De rente die in jouw offerte staat blijft tijdens deze periode geldig. Aan deze verlenging zijn vaak wel kosten verbonden.

De juiste hypotheekvorm kiezen voor jouw nieuwbouwwoning

Meestal kun je (voor het af te lossen deel) kiezen uit twee hypotheekvormen: een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je een vast bedrag per maand, bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand iets minder. Hoeveel je precies elke maand betaalt, is afhankelijk van hoeveel je leent, de hypotheekvorm en de rente.

Natuurlijk helpen mijn collega’s en ik je met het maken van de beste keuze. We berekenen bijvoorbeeld jouw netto maandlasten bij de verschillende hypotheekvormen en het in kaart brengen van de financiële risico bij overlijden en arbeidsongeschiktheid.

Wanneer gaat jouw nieuwbouwhypotheek in?

Bij nieuwbouw weet je van tevoren nooit precies wanneer je voor je hypotheek gaat betalen. Zodra je de hypotheekakte bij de notaris hebt ondertekend, moet je elke maand hypotheekrente en meestal ook hypotheekaflossing betalen. Uit de hypotheek worden eerst de kosten betaald die direct verschuldigd zijn, zoals voor de aankoop van de grond en de al uitgevoerde bouwwerkzaamheden. Het resterende hypotheekbedrag komt in een bouwdepot.

Zelf een woning bouwen op een kavel: kan je daar ook een hypotheek voor afsluiten?

Koop je een kavel en ga je (of laat je) daar zelf een huis bouwen? Dit noemen we zelfbouw. Het regelen van een hypotheek voor zelfbouw is iets ingewikkelder, bijvoorbeeld omdat de waarde van de woning nog vastgesteld moet worden. Gelukkig heb je Freek. Ook bij zelfbouw kunnen we jou van de eerste tot de laatste stap van dienst zijn.

Advies over jouw nieuwbouwhypotheek? Kom langs bij Freek!

Freek zorgt voor je hypotheek. Dat geldt natuurlijk ook bij nieuwbouw. Al vanaf de eerste oriëntatie kun je bij ons terecht. We helpen je met de haalbaarheidscheck en jouw hypotheek. We adviseren je over het bouwdepot en jouw hypotheeklasten tijdens en na de bouw. Ook als je al een koop- of huurwoning hebt en daardoor tijdelijk te maken krijgt met dubbele woonlasten, geven wij advies over de beste oplossingen om jouw lasten te verlichten.

Maak daarom een afspraak met Freek Hypotheek in Alphen aan den Rijn, Bodegraven of Utrecht. Het eerste gesprek is altijd zonder kosten en verdere verplichtingen. Klik op de link voor de contactgegevens van de vestiging:

Deze blog is geschreven door Gerben Jan van der Lugt, erkend hypothecair planner bij Freek Hypotheek Bodegraven.