13 cybercrime-misdrijven per dag in Nederland

13 cybercrime-misdrijven per dag in Nederland

Vrijdag 29 mei 2020

13 cybercrime-misdrijven per dag in Nederland

In 2019 werden 4.700 cybercrime-misdrijven geregistreerd, een toename van ruim 65% ten opzichte van 2018. Gemiddeld waren er dagelijks 13 cybercrime-misdrijven. Dit blijkt uit een analyse van data van de politie en de Veiligheidsmonitor door Dutch-Tech Magazine. Het aantal cybercrime-misdrijven ligt in werkelijkheid nog hoger, maar slachtoffers van internetcriminaliteit doen lang niet altijd aangifte.

Grootste bedreiging voor het bedrijfsleven

Cybercrime is steeds vaker gericht op bedrijven. Als het lukt een bedrijf stil te leggen, kan er veel losgeld geëist worden. Daarvan zijn dit jaar al verschillende voorbeelden geweest. Mede daarom ziet drie kwart van de Nederlandse organisaties cyberaanvallen als grootste bedrijfsrisico.

Vizier gericht op directies

Directeuren en andere leidinggevenden van een bedrijf worden in toenemende mate het doelwit van cybercriminelen. In plaats van met hagel schieten (hoge aantallen cyberaanvallen met gemiddeld lage opbrengsten), worden cyberaanvallen selectiever. Het doelwit zijn de medewerkers die toegang hebben tot de bankrekeningen van organisaties en bevoegdheid hebben betalingen goed te keuren.

Cybercrime en de cyberverzekering

Het risico van een cyberaanval neemt toe. Dat betekent dat ook het belang van het hebben van een goede cyberverzekering groter wordt. Een goede cyberverzekering biedt naast een financiële dekking veel praktische ondersteuning. Op het gebied van preventie, maar ook als er toch sprake is van een cyberincident.

Advies cyberverzekering