Zzp'er graag goed geïnformeerd bij keuze pensioenopbouw

Zzp'er graag goed geïnformeerd bij keuze pensioenopbouw

Maandag 14 mei 2018

Zzp'er graag goed geïnformeerd bij keuze pensioenopbouw

Bij het opbouwen van pensioen zijn zzp’ers graag van alle beschikbare informatie op de hoogte. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 840 zzp’ers. De aspecten waar een zzp’er waarde aan hecht bij pensioenopbouw door middel van beleggen zijn:

  • transparantie (85%)
  • goede informatievoorziening bij het maken van keuzes (79%)
  • flexibiliteit bij beleggen (77%)
  • de afbouw van risico’s bij het naderen van pensioenleeftijd (66%)
  • lage kosten (59%)

Vast of flexibel bedrag per maand voor pensioenopbouw

Als zzp’ers ervoor kiezen om te beleggen voor hun pensioen, geeft het grootste deel (40%) de voorkeur aan het inleggen van een vast bedrag per maand. Een instap met een flexibel (groter) bedrag is wel populairder geworden. Voor 29% van de zzp’ers heeft dit de voorkeur.

Zorgen over voldoende pensioen
Vrouwen maken zich meer zorgen dan mannen over hun pensioen. Een ruime meerderheid van de vrouwen (59%) geeft aan dat een deel van hun financiële onzekerheden te maken heeft met het opbouwen van genoeg pensioen. Mannen hebben hier veel minder last van: slechts 44% geeft aan weleens onzeker te zijn of zij straks wel genoeg pensioen op hebben gebouwd.

Pensioen opbouwen als zelfstandig ondernemer

Als zelfstandig ondernemer moet u zelf in actie komen voor uw pensioen. Als zelfstandig ondernemer neemt u immers niet deel aan pensioenregeling via een bedrijf of een pensioenfonds. Bij het bereiken van uw pensioenleeftijd ontvangt u dus alleen een AOW-uitkering als u zelf niets regelt.

Advies over uw ondernemerspensioen

Maak vrijblijvend een afspraak voor een oriënterend gesprek met één van onze pensioenadviseurs. VMD Koster adviseert (aan de ondernemer, zzp'er, freelancer en dga) alleen op basis van urendeclaratie of een vaste vooraf besproken vergoeding. Neem contact met ons op. Bel 0172 611 116 of stuur een e-mail naar info@vmdkoster.nl

Een afspraak maken met een adviseur van VMD Koster