Woning verbouwen of verduurzamen?

Woning verbouwen of verduurzamen?

Woensdag 14 september 2022

Woning verbouwen of verduurzamen? Freek helpt je op weg

Wil jij je woning verbouwen of verduurzamen? Dan is het meestal mogelijk dit te financieren met je hypotheek. Wat precies mogelijk is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Ga daarom met Freek om de tafel.

Verbouwingen die je woonplezier vergroten en je woning meer waard maken

Met een verbouwing kan je de woonoppervlakte vergroten. Een uitbouw in de woonkamer, een nieuwe dakkapel of een compleet nieuwe etage. Een andere mogelijkheid is om de faciliteiten te verbeteren. Bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer. Al deze verbouwingen kosten veel geld, zeker in deze tijd. Freek adviseert je over hoe je deze kosten kan betalen.

Woning verduurzamen

Energiezuiniger en duurzaam wonen, wie wil dat nou niet? Want je werkt mee aan een beter milieu én je energierekening gaat omlaag. Dat is natuurlijk heel fijn nu de energieprijzen snel stijgen. Er zijn veel mogelijkheden om je huis duurzamer te maken. Het hoeft niet altijd veel geld en tijd te kosten. Denk aan LED verlichting en energiezuinige apparaten. Daarnaast zijn er ook oplossingen waar meer budget voor nodig is. Zoals het plaatsen van zonnepanelen, energiezuinige verwarming en isolatie. 

Spaargeld gebruiken of extra hypotheek voor verbouwing

Bij kleine verbouwingen of aanpassingen raden wij je aan om je eigen spaargeld in te zetten. Zeker als je veel spaargeld hebt, is het voordeliger om een deel van je spaargeld in te zetten voor de verbouwing. Als dat niet mogelijk is, biedt je hypotheek vaak mogelijkheden. Of je verhoogt je bestaande hypotheek, of je sluit een tweede hypotheek af. Freek rekent voor jou uit wat de beste optie is.

Voorbeeld: weinig extra maandlasten, maar veel voordeel

Stel je pakt je woning flink aan en verbetert voor € 30.000 de isolatie, en installeert een warmtepomp en zonnepanelen. Dan zou een extra hypotheek voor dat bedrag je niet heel veel kosten. Uit een voorbeeldberekening van Freek is de maandelijkse hypotheek slechts € 139. En daar gaat dan nog € 35 hypotheekrenteaftrek vanaf. En van die € 30.000 kan je ook zomaar € 8.000 terugkrijgen door subsidies en eenmalige teruggaven. En dan heb je nog die lagere energierekening. Veel voordeel dus.