Winters weer: 10 tips voor een veilige autorit

Winters weer: 10 tips voor een veilige autorit

Donderdag 4 februari 2021

Winters weer: 10 tips voor een veilige autorit

Volgens de weersvoorspellingen wordt het volgende week heel koud. Als de temperatuur onder nul zakt, neemt ook het aantal ongelukken op de weg toe. Moet u met het winterse weer de weg op? Dan is het oppassen geblazen. Daarom delen wij 10 tips voor een veilige rit.

Tip 1: Trek je winterjas (en die van de kinderen) uit

Een lekkere dikke jas is met dit weer geen overbodige luxe. Stapt u de auto in? Trek dan je winterjas uit. Zo heeft u meer bewegingsvrijheid. Bovendien is dit veiliger omdat de gordel dichter op het lichaam zit. Gaat uw kind mee in het kinderzitje? Doe dan ook zijn of haar winterjas uit.

Tip 2: Maak je auto sneeuwvrij

Zorg er voor vertrek voor dat je auto volledig sneeuw- en ijsvrij is. Denk hierbij ook aan het dak, de spiegels en de motorkap. Zo voorkomt u dat u tijdens het rijden hinder ondervindt van de sneeuw die van de auto waait.

Tip 3: Zet uw motor niet eerder aan om ramen sneller ijsvrij te maken

Sommige mensen zetten hun motor alvast aan om ervoor te zorgen dat de ruiten sneller ijsvrij zijn. Wist je dat dit weinig effect heeft? De motor warmt stationair namelijk nauwelijks op. Laat bovendien nooit uw auto onbemand achter terwijl de motor warmdraait: u bent namelijk niet verzekerd als iemand de auto meeneemt.

Tip 4: Trek rustig op

Laat uw koppeling langzaam opkomen als u optrekt en geef niet te veel gas. Doet u dit wel, dan kan het zomaar zijn dat uw wielen vast komen te zitten.

Tip 5: Denk aan uw snelheid

Zelfs als u winterbanden hebt, is het verstandig uw rijstijl aan het winterse weer aan te passen: rijd langzamer en geef gedoseerd gas als je wilt versnellen.

Tip 6: Wees alert

Met gladheid kan uw auto zomaar iets anders doen dan gewenst. Daarom is het belangrijk om extra alert te zijn. Houd beide handen aan het stuur en focus u volledig op het verkeer.

Tip 7: Stuur voorzichtig

Een abrupte beweging kan ervoor zorgen dat je de controle over de auto verliest. Stuurt u te snel naar links of naar rechts, dan is er een kans dat de wielen hun grip op de weg verliezen.

Tip 8: Noodstop? Trap je rem én koppeling in

Moet u abrupt stoppen? Trap dan uw rem en de koppeling tegelijkertijd in. Door de hoge remdruk wordt het antiblokkeersysteem (ABS) geactiveerd. Dit is nodig zodat de wielen blijven draaien en u kunt blijven sturen. Het kan zijn dat uw rempedaal door het harde remmen gaat trillen, maar dat is niets om u zorgen om te maken. 

Tip 9: Rem niet te snel

Komt er een bocht aan en wilt u snelheid minderen? Laat dan op tijd het gas los en probeer niet te remmen. Door niet te remmen, verkleint u de kans dat de banden hun grip verliezen op het wegdek. Gas minderen is vaak veiliger. Geef geen gas in de bocht, maar doe dit zodra u weer op een recht stuk rijdt.

Tip 10: Blijf rechts rijden

Blijf bij gladheid zoveel mogelijk op de rechterrijstrook rijden. Moet u uitwijken of is er iets mis met de auto, dan kunt u zo de vluchtstrook op rijden. 

Advies over uw autoverzekering