Willen werknemers doorwerken na de AOW-leeftijd?

Willen werknemers doorwerken na de AOW-leeftijd?

Donderdag 2 november 2023

Willen werknemers doorwerken na de AOW-leeftijd?

Maar liefst 1 op de 10 werknemers in Nederland is 60 jaar of ouder. Dat betekent dat 10% van de werknemers binnen 7 jaar de AOW-leeftijd bereikt. Maar lang niet al deze werknemers willen dan ook stoppen met werken. Hoe zit dat in jouw bedrijf? Ons advies: ga tijdig het gesprek aan.

Door willen werken na de AOW-leeftijd

Uit onderzoek blijkt dat 4 op de 10 AOW'ers wel weer betaald in deeltijd willen werken. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moedigt deze ontwikkeling aan. Zo behouden bedrijven kennis en ervaring en ontstaat er minder snel een tekort aan personeel.

Arbeidsovereenkomst

Loopt de arbeidsovereenkomst van de werknemer af omdat hij de AOW-leeftijd bereikt? En wil je de werknemer in dienst houden? Dan moet je een nieuw contract afspreken. Als in de cao en in de arbeidsovereenkomst staat dat de werknemer mag doorwerken na de AOW-leeftijd, dan loopt het contract gewoon door.

Andere regels bij ziekte

Er gelden andere regels bij ziekte voor AOW-gerechtigde werknemers. Bij ziekte moet de werkgever het loon maximaal 6 weken doorbetalen. In geval van ziekte hoeft de werkgever geen passend werk meer te zoeken in het bedrijf van een andere werkgever en is ook een plan van aanpak voor de re-integratie niet nodig.

Verzuimverzekering voor AOW-gerechtigde werknemers

Sommige verzuimverzekeringen bieden dekking tot de AOW-leeftijd of hebben een eindleeftijd van 70. Er zijn ook verzekeraars die AOW’ers gratis meeverzekeren op de verzuimpolis. Het is goed om na te gaan hoe dit bij jouw verzuimverzekering zit.

De werknemer is niet meer verzekerd tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid, hiervoor hoeven geen premies te worden afgedragen.

Deelname aan de pensioenregeling

Als het gaat om pensioenpremie ligt het aan de pensioenleeftijd in de pensioenregeling of de medewerker nog werknemerspensioen opbouwt. Deze leeftijd kan per pensioenuitvoerder verschillen. Ook kan de werknemer kiezen voor deeltijdpensioen: het pensioen gaat dan al voor een deel in. Hiervoor kunnen in de pensioenregeling bepaalde voorwaarden gelden.

Persoonlijk advies

Wil je als werkgever meer weten over de gevolgen voor de verzuimverzekering, WIA-verzekeringen en pensioenregeling? Neem dan contact op met onze adviseurs via 0172 611 116. Of stel je vraag direct via deze website.

Stel je vraag