Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven

Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven

Dinsdag 30 april 2024

Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven

Voor cybercriminelen is ieder bedrijf een doelwit. Zeker ook kleine en middelgrote ondernemingen, omdat ze vaak minder goed beveiligd zijn. De Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven moet ondernemers helpen om cybercriminelen buiten de deur te houden.

Beter voorbereid op dreigingen

Deze wet legt de nadruk op het versterken van de digitale weerbaarheid van bedrijven. Het is niet voldoende om alleen reactief te handelen op cyberdreigingen. De wet komt voort uit de vraag van het bedrijfsleven om dreigingsinformatie breder te delen. Het moet ervoor zorgen dat deze organisaties zich effectiever kunnen voorbereiden op externe digitale bedreigingen.

Op dit moment richt de overheid zich hoofdzakelijk op het creëren van algemene bewustwording over potentiële gevaren. Met de nieuwe wet kan de overheid actief bedrijven gaan informeren. En krijgt daardoor een nieuwe wettelijke taak zoals bedrijven te voorzien van informatie en advies met betrekking tot kwetsbaarheden, dreigingen en incidenten.

Digitale weerbaarheid blijft eigen verantwoordelijkheid

Bedrijven zijn uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor hun eigen digitale weerbaarheid. Dat begint met deze maatregelen voor cyberveiligheid die voor ieder bedrijf relevant zijn:

  • Investeer in beveiliging, zoals firewalls en antivirussoftware.
  • Zorg ervoor dat alle software altijd up-to-date is.
  • Train medewerkers om gevaren te herkennen.
  • Implementeer een strikt wachtwoordbeleid voor alle medewerkers.

Denk ook aan de cyberverzekering

Een cyberverzekering biedt extra bescherming. Want er is veel aandacht voor preventie vanuit de verzekeraar en de adviseur. Ook is er bij een incident snel professionele ondersteuning. Maar het belangrijkste is natuurlijk de dekking voor financiële schade. Onze adviseurs vertellen je er graag meer over. Vraag daarom een offerte aan of bel 0172 611 116 voor een kennismaking.

Advies over de cyberverzekering