Wensengesprek uitvaart grote hulp voor familie

Wensengesprek uitvaart grote hulp voor familie

Dinsdag 15 mei 2018

Wensengesprek uitvaart grote hulp voor familie

Gastblog van Jan Willem Engelen van Engelen & Spoor Uitvaartverzorging

Veel Nederlanders denken liever nog niet na over hun eigen dood. Begrijpelijk, maar toch is het verstandig er even de tijd voor te nemen. Het gaat enerzijds om de financiële kant waarvoor een uitvaartverzekering vaak een verstandige keuze is. Maar net zo belangrijk is de praktische kant: hoe verloopt de uitvaart?

Veel beslissingen voor uw nabestaanden

Hoe de uitvaart eruit ziet hangt af van de keuzes die gemaakt worden. Een daarvan is de keuze voor een begrafenis of een crematie. Een persoonlijke beslissing waar de nabestaanden vaak wel de voorkeur van de overledene kennen. Maar daar blijft het vaak bij. Toch heeft men vaak wel een idee over bepaalde wensen. Wat wil ik wel en juist niet. Welke muziek moet er worden gespeeld, waar vindt de afscheidsbijeenkomst plaats, is er een kerkdienst, welke vorm krijgt de rouwkaart, komt er een persoonlijke afbeelding op? Vindt de uitvaart in besloten kring plaats of is iedereen welkom. Wordt er gekozen voor traditie of meer eigentijds?

Ook voor de condoleance wordt vaak een persoonlijke keuze gemaakt. Een locatie waar de overledene graag kwam, een favoriet gebakje of drankje of juist wel het plakje cake.

Wensengesprek over uw uitvaart

In de praktijk blijkt vaak dat over de verschillende mogelijkheden nog niet is nagedacht of dat deze in ieder geval nog niet bespreekbaar zijn gemaakt. Dat betekent dat nabestaanden, kort na een overlijden, voor veel beslissingen komen te staan, waarvan zij hopen de juiste keuze te maken die past bij hun dierbare. U kunt hen ontzorgen door uw wensen vast te leggen in een wensengesprek.

Door samen met de uitvaartverzorger te bespreken hoe uw uitvaart vorm gegeven kan worden neemt u uw naasten veel werk uit handen en weet u dat de uitvaart verloopt zoals u in gedachten heeft. Van het ingevulde wensenformulier ontvangt u enkele exemplaren voor uw eigen administratie, alsmede voor uw naaste of executeur. Daarnaast wordt een exemplaar bewaard in ons beveiligd dossier. Uiteraard kunnen wensen in de loop van jaren veranderen en aangepast worden.

Aan de hand van uw wensen wordt bovendien duidelijk wat de kosten ongeveer kunnen worden. Het is goed om ook met dat aspect van de uitvaart rekening te houden. Een uitvaartverzekering kan bijvoorbeeld een overweging zijn.

Wanneer legt u uw wensen vast?

De dood is een onderwerp waar we niet dagelijks mee bezig zijn. Toch raad ik aan een keer de tijd te nemen voor een gesprek om wensen in kaart te brengen. Daar zijn geen kosten aan verbonden. “We zagen wat tegen het gesprek op , maar zijn blij dat een en ander is vastgelegd. Het geeft rust en de formulieren liggen in het laatje voor later.” Dat horen wij vaak na een wensengesprek.

Deze blog is geschreven door Jan Willen Engelen, uitvaartverzorger bij Engelen & Spoor Uitvaartverzorging. Kenmerkend voor deze organisatie is de oprechte interesse in de cliënten. Ze verdiepen zich in uw levenswijze, zodat een uitvaart wordt georganiseerd die exact past bij uw wensen en die van de overledene. Kijk voor meer informatie op de website www.engelenenspoor.nl of bekijk deze video.