Welke rentevaste periode is het beste voor jouw hypotheek?

Welke rentevaste periode is het beste voor jouw hypotheek?

Donderdag 27 juni 2019

Welke rentevaste periode is het beste voor jouw hypotheek?

Als je een hypotheek afsluit, krijg je de keuze tussen een vaste en variabele rente. En als je kiest voor een vaste hypotheekrente bepaal je zelf hoe lang de rente vast staat. Maar hoe neem je deze beslissingen? In deze blog zet Freek Hypotheek op een rij wat je mee moet nemen in jouw overweging.

Keuze tussen vast of variabel

De variabele rente is vaak lager dan de hypotheekrente met een rentevaste termijn. Dat komt omdat je met een rentevaste termijn kiest voor zekerheid. Je weet zeker wat jouw maandlasten de komende jaren zijn. Bij een variabele rente weet je dat niet. Je betaalt iedere maand een ander bedrag.

Een variabele rente is voordelig wanneer je verwacht dat de hypotheekrente gaat dalen. Een ander voordeel is dat je bij variabel altijd zonder boete en zonder limiet mag aflossen. Een vaste rente is voordelig wanneer je verwacht dat de hypotheekrente gaat stijgen. Zeker nu de hypotheekrente erg laag is, kiezen de meeste mensen ervoor de rente vast te zetten.

De rentevaste periode bepalen

Als je de rente vast zet, is de volgende vraag hoe lang je dat doet. Meestal kan je kiezen voor 1, 5 of 10 jaar, maar soms ik ook 20 of 30 jaar mogelijk. Over het algemeen geldt: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente. Want wanneer je de hypotheekrente langer vast zet, heb je meer zekerheid. In ruil voor die zekerheid betaal je de hypotheekverstrekker een hoger rentepercentage.

Niemand kan de toekomst voorspellen, maar als je verwacht dat de hypotheekrente de komende periode gaat dalen, is een korte rentevaste periode een goede optie. Andersom geldt een langere periode als beste alternatief. Maar kijk ook naar je gezinssituatie, inkomen en de hypotheekschuld. Als je een kleine buffer hebt, kan een stijgende rente grote invloed op je financiële situatie hebben.

Actie als de rentevaste periode afloopt

Loopt jouw rentevaste periode bijna af? Je krijgt een voorstel van jouw hypotheekverstrekker. Het is verstandig dit niet zomaar te accepteren. Mogelijk zijn er betere alternatieven. Bij het einde van de rentevaste periode mag je boetevrij je hypotheek aflossen, hypotheek oversluiten of omzetten.

Advies over de hypotheekrente en rentevaste periode

De keuze die je maakt, bepaalt hoe hoog jouw maandlasten zijn. Het is dus iets om goed over na te denken. Gelukkig denken wij bij Freek Hypotheek graag met je mee. Maak daarom gewoon eens een vrijblijvende afspraak.

Deze blog is geschreven door Raymond van Hees, hypotheekadviseur bij Freek Hypotheek Alphen aan den Rijn