Weer grote schade na cyberaanvallen met gijzelsoftware

Weer grote schade na cyberaanvallen met gijzelsoftware

Maandag 15 november 2021

Weer grote schade na cyberaanvallen met gijzelsoftware

Cyberverzekeraars zien een forse toename van schadeclaims na aanvallen met gijzelsoftware. En de verwachting is dat dit niet minder wordt. Deze herfst werden onder andere transportbedrijf VDL en MediaMarkt aangevallen.

VDL in grote problemen door cyberaanval

VDL werd op 6 oktober getroffen, waardoor de productie in verschillende fabrieken averij opliep. Een maand later maakte het bedrijf bekend dat alle 105 bedrijven inmiddels weer in bedrijf zijn. Er waren back-ups beschikbaar, waardoor hoogstens een dag aan informatie kwijt is. Maar toch was er voor sommige onderdelen dus een maand nodig om weer normaal te kunnen draaien.

Toen tijdens monitoring van de VDL-netwerken afwijkende activiteiten werden geconstateerd, is het draaiboek Cyberaanvallen in werking getreden. Alle IT-systemen van VDL zijn ontkoppeld en van de buitenwereld geïsoleerd. Met 105 afzonderlijke werkmaatschappijen was het daarna een intensieve en tijdrovende klus om de systemen te herstellen.

Systemen MediaMarkt gegzijzeld voor 43 miljoen euro

Het volgende grote slachtoffer was MediaMarkt De winkelketen is begin november getroffen door een digitale aanval. De aanvallers maakten gebruik van ransomware. Daarmee zijn bestanden op het computernetwerk versleuteld. De winkels en webshop bleven wel open, maar producten terugbrengen of iets reserveren in de winkel lukte tijdelijk niet. Naar verluidt eisen de criminelen eisen 50 miljoen dollar (omgerekend 43 miljoen euro) losgeld om de gegijzelde systemen van het concern vrij te geven.

Cyberaanvallen: is er iets tegen te doen?

VDL en MediaMarkt zijn grote organisaties. Zonder twijfel is cyberbeveiliging een prominent aandachtspunt. Toch zijn ze getroffen door aanvallers met grote schade tot gevolg. Het toont weer aan dat achter cybercrime een georganiseerde en professionele industrie schuil gaat. VDL zie hierover: “Ondanks dat niveaus van de te beveiligen systemen tot een absoluut plafond worden opgeschroefd, hebben we niet de illusie dat een hack altijd kan worden uitgesloten.”

Dus kunt u niets doen? Zeker wel. Want cybercriminelen zoeken naar zwakheden in uw beveiliging. Zorg er dus voor dat uw systemen altijd bijgewerkt zijn. Zorg daarnaast voor goede back-ups en duidelijke werkafspraken. Uw medewerkers moeten weten wat van ze verwacht wordt en hoe ze dreigingen kunnen herkennen. Nu, maar ook als het fout gaat. Door snel te handelen kan veel schade worden voorkomen namelijk.

Tot slot is het inmiddels essentieel om een cyberverzekering af te sluiten. De financiële schade van een cyberaanval is immers al snel heel groot. Ook heeft u met een cyberverzekering de professionele ondersteuning die nodig is om te reageren op cyberaanvallen.

Offerte cyberverzekering

 

Maak kennis met onze specialisten

Risicomanager Hans van der Pauw helpt uw organisatie met het in kaart brengen en aanpakken van alle cyberrisico's. In gesprek met Hans? Bel 06 231 39 466 of stuur een e-mail.

Robbert-Paul Verkade weet precies wat er speelt bij ondernemers. Hij adviseert u over de beste oplossingen voor cyber risks, ook op het gebied van preventie. Een afspraak maken? Bel 06 558 81 588 of stuur een e-mail.

Menno Sombroek helpt uw organisatie graag met risicobeheer. Cyber- en aansprakelijkheidsrisico's nemen alsmaar toe, dat betekent dat een proactieve houding noodzakelijk is. Bel 06 83 60 85 69 of stuur een e-mail om met Menno in gesprek te gaan.