Wat zijn je rechten bij een geannuleerde vlucht?

Wat zijn je rechten bij een geannuleerde vlucht?

Dinsdag 20 juni 2023

Wat zijn je rechten bij een geannuleerde vlucht?

Je wilt er als je op vliegvakantie gaat niet aan denken dat je vlucht wordt geannuleerd. Maar het gebeurt steeds vaker. Daarom is het goed te weten: wat zijn je rechten als je vlucht wordt geannuleerd?

Vergoeding bij geannuleerde vlucht

Als je vlucht geannuleerd is, heb je als passagier een aantal rechten. Ongeacht de reden van de annulering heb je recht op terugbetaling van je ticket of een vervangende vlucht en vergoeding van gemaakte kosten voor eten en drinken. Deze kosten moeten wel redelijk zijn. Je doet er dus verstandig aan om de bonnen te bewaren. Moet je door de annulering langer op de vakantiebestemming blijven? Dan heb je recht op vergoeding van de kosten van de extra hotelovernachtingen.

Is er recht op compensatie?

Afhankelijk van de reden van de annulering én het tijdstip waarop je van de annulering op de hoogte bent gesteld, kun je aanvullend recht hebben op een compensatie. Deze compensatie (of schadevergoeding) moet je bij de luchtvaartmaatschappij aanvragen. De hoogte van de compensatie is afhankelijk van het tijdverlies en de vliegafstand. Er bestaat géén recht op compensatie wanneer:

  • Je minstens 14 dagen vóór de vlucht op de hoogte bent gesteld van de annulering.
  • Je via een andere route hebt gereisd zonder veel tijdverlies.
  • Er sprake is van overmacht.

Wanneer is er sprake van overmacht?

Er is sprake van overmacht bij abnormale en onvoorziene omstandigheden waar de luchtvaartmaatschappij geen invloed op uit kan oefenen. Bijvoorbeeld extreem slecht weer tijdens de vlucht, een medisch incident aan boord of staking van de luchtverkeersleiding. Het is aan de luchtvaartmaatschappij om te bewijzen dat er sprake is van een buitengewone omstandigheid.

Annuleringsverzekering

Voor de compensatie van de vertraging moet je dus bij de luchtvaartmaatschappij zijn. Heb je een annuleringsverzekering afgesloten? Dan biedt deze bij een lange vertraging (vanaf 8 uur) dekking voor gemiste vakantiedagen. Neem voor advies over de reisverzekering en annuleringsverzekering contact met ons op via 0172 611 116.