Wat moet ik doen bij een aanrijding?

Wat moet ik doen bij een aanrijding?

Woensdag 10 maart 2021

Wat moet ik doen bij een aanrijding?

Een aanrijding is altijd vervelend. Maar het is extra vervelend als er discussie ontstaat over de precieze toedracht. Daarom is het belangrijk om de situatie en omstandigheden heel goed in kaart te brengen. In dit artikel geven wij een voorbeeld van hoe problemen ontstaan. Ook krijgt u tips hoe u dat kunt doen.

Rechtszaak over schuldvraag na een aanrijding

In een recente rechtszaak ging het om een aanrijding tussen een bestelbus met aanhanger en een personenauto. De Suzuki stond geparkeerd in een diagonaal parkeervak aan de linkerzijde van de rijbaan. In de straat geldt eenrichtingsverkeer. De Mercedes met aanhanger reed in de verboden rijrichting. De Suzuki wilde uitparkeren. De voorzijde van de aanhanger kwam in botsing met de rechter achterzijde van de Suzuki.

Wisselende verklaringen

De bestuurder van de Suzuki heeft wisselende verklaringen afgelegd. Ze heeft gesteld dat zij achteruit wilde gaan rijden, maar nog stilstond in het parkeervak, maar later heeft ze ook verklaard dat ze al reed. Volgens haar heeft de aanhanger haar auto geraakt omdat deze is gaan slingeren doordat de Mercedes te hard over een verkeersdrempel reed. De bestuurder van de Mercedes ziet het anders: de oorzaak van de botsing is dat de Suzuki achteruit uit het parkeervak reed, zonder voorrang te verlenen.

Voorrangsregel

De zaak komt voor de rechtbank. Volgens de rechtbank heeft de Suzuki-bestuurder onvoldoende bewezen dat zij nog stilstond in het parkeervak toen de botsing plaatsvond. De rechtbank gaat dan uit van de voorrangsregel dat bestuurders die een bijzondere manoeuvre uitvoeren, zoals achteruitrijden, het overige verkeer voor laten gaan. Het maakt dan voor de schuldvraag niet uit dat de Mercedes tegen de toegestane rijrichting in reed.

Hoger beroep

De Suzuki-bestuurder laat het er niet bij zitten en gaat in hoger beroep. Daar krijgt ze deels gelijk. Ook het Hof concludeert dat de vrouw al reed, rapporten van diverse ingeschakelde experts wijzen daarop. Zij moest dus voorrang verlenen. Maar het Hof vindt wel dat de Mercedesbestuurder ook iets te verwijten valt: door tegen het verkeer in te rijden heeft hij de kans op een ongeval verhoogd. Het Hof vindt daarom dat de helft van de schade van de Suzukibestuurder moet worden vergoed.

Tips: waar moet je op letten bij een aanrijding?

  • Maak een situatieschetsje.
  • Noteer gegevens van omstanders (naam, telefoonnummer en eventueel kenteken).
  • Neem foto’s van de schade en de situatie als geheel, maar bijvoorbeeld ook van slipsporen, eventueel glas of brokstukken.
  • Erken geen aansprakelijkheid, ga niet in discussie over de schuldvraag.
  • Stem er niet mee in om de schade onderling meteen te regelen.
  • Vul samen met de andere partij een Europees schadeformulier dan wel schade-app in. Onderteken dit alleen wanneer u het eens bent met wat er is ingevuld.
  • Meld de schade bij VMD Koster. Wij adviseren u bij de verdere afhandeling van de schade.
  • Schakel bij ernstiger schades de politie in.