Wat moet geregeld worden als uw kind 18 jaar wordt?

Wat moet geregeld worden als uw kind 18 jaar wordt?

Woensdag 24 april 2019

Wat moet geregeld worden als uw kind 18 jaar wordt?

Viert uw zoon of dochter binnenkort de 18e verjaardag? Of is die leeftijd al bereikt? Dan verandert er veel, ook op financieel gebied. Het Geldplan bijna 18 is daarbij een handig hulpmiddel.

Financiële zaken goed op orde

Vanaf de 18e verjaardag is uw kind officieel volwassen. Dit betekent dat hij of zij vanaf dat moment financieel zelfstandig is en de zaken dus zelf goed op orde moet hebben. Denk hierbij aan het aanvragen van je eigen DigiD, het afsluiten van een zorgverzekering en het regelen van een eigen betaal- en spaarrekening.

18 jaar en de verzekeringen van uw kind

Het eerste waar aan gedacht moet worden is de zorgverzekering. Iedereen in Nederland is verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Zodra iemand volwassen is, valt hij of zij niet meer automatisch onder de zorgverzekering van de ouders. Dit kan nog wel, maar soms is zelf een zorgverzekering afsluiten een betere optie. Doet uw kind dit, dan is er mogelijk recht op zorgtoeslag. Dat kunt u nagaan op de site van de Belastingdienst.

Gaat uw kind op zichzelf wonen? Vergeet dan ook de aansprakelijkheidsverzekering, doorlopende reisverzekering en inboedelverzekering niet. In sommige gevallen is uw kind ook als hij of zij op zichzelf woont (tot een bepaalde leeftijd) nog meeverzekerd op uw polis. Controleer of dit zo is en zo ja, wat de voorwaarden zijn.

Geldplan bijna 18

Om u en uw zoon of dochter een handje te helpen heeft het NIBUD het Geldplan bijna 18 ontwikkeld. Het plan bestaat uit een checklist en legt stap voor stap uit wat een (bijna) 18-jarige moet regelen. Het bevat ook meer informatie over zaken waar uw kind nu mee te maken krijgt, zoals studeren, op zichzelf wonen en geld verdienen.

Open het Geldplan bijna 18