Wat als een non-covid verklaring nodig is voor uw reis naar het buitenland?

Wat als een non-covid verklaring nodig is voor uw reis naar het buitenland?

Vrijdag 7 augustus 2020

Wat als een non-covid verklaring nodig is voor uw reis naar het buitenland?

Op vakantie gaan is deze zomer anders dan anders. Op veel plekken moet u afstand houden, gelden extra hygiënemaatregelen en soms is het dragen van een mondkapje verplicht. Daarnaast heeft u, als u naar het buitenland gaat, voor sommige landen een non-covid verklaring nodig. Wat is deze verklaring precies en hoe komt u eraan?

Wat is een non-covid verklaring?

Een non-corona of non-covid verklaring is een document dat wordt afgegeven nadat u negatief getest bent op het coronavirus. In de verklaring staat dat op het moment van testen er geen sprake was van een coronabesmetting.

Eisen aan een non-Covid19 verklaring: voor elk land anders

Een voorwaarde voor een geldige verklaring is vaak dat deze maximaal enkele dagen oud mag zijn. Reizigers moeten de test dus kort voor vertrek laten uitvoeren. Ieder land hanteert verschillende regels voor een non-covid verklaring.

Waar te krijgen?

Om GGD’s te ontlasten is besloten dat zij geen non-covid verklaringen afgeven. Maar er zijn verschillende organisaties die dat wel doen. Reizigers kunnen terecht bij de meeste travel clinics of vaccinatiecentra in Nederland. Op coronavirustest.nu vindt u een overzicht met testlocaties per provincie.

Kosten

De kosten voor een test variëren en zijn afhankelijk van waar u de test laat uitvoeren. Let op: de kosten van deze test worden niet vergoed door de overheid. U moet deze dus zelf betalen.

PCR test

Voor een geldige non-corona verklaring is een zogenaamde PCR test nodig. Deze test stelt vast of op dat moment besmet bent met het coronavirus. Bij de PCR test neemt men met een wattenstaaf een uitstrijkje uit de keel en neus. Ongeveer 24 tot 48 uur later krijgt u de uitslag van deze test.