Wanneer verloopt het beveiligingscertificaat voor uw auto?

Wanneer verloopt het beveiligingscertificaat voor uw auto?

Donderdag 19 november 2020

Wanneer verloopt het beveiligingscertificaat voor uw auto?

Bij dure of zeldzame auto’s stellen verzekeraars meestal eisen aan de beveiliging. Sommige verzekeraars vergoeden schade bij autodiefstal zelfs niet bij het ontbreken van het juiste beveiligingscertificaat. Vaak weten voertuigeigenaren echter niet precies tot wanneer hun beveiligingscertificaat nog geldig is.

SCM-certificaat

Als bewijs van een degelijke autobeveiliging mogen verzekeraars een certificaat van Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging eisen. Dit noemen we het SCM-certificaat. Het certificaat is in veel gevallen drie jaar geldig. Na deze periode verloopt de geldigheid. Een verlopen certificaat kan negatieve gevolgen hebben voor het recht op een uitkering bij inbraak of diefstal van uw voertuig.

Kentekencheck voor beveiligingscertificaat

Op de website van Kiwa SCM is een nieuwe kentekencheck beschikbaar. Die bevat een nieuwe functie waarbij u een mail kunt ontvangen wanneer uw certificaat (bijna) verloopt. Hiervoor moet u uzelf aanmelden, dit gaat niet automatisch. Zes weken voordat het certificaat verloopt, wordt u eraan herinnerd dat er een periodieke keuring moet worden uitgevoerd. Wanneer het certificaat is verlopen, wordt er nogmaals een mail gestuurd. Zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden en komt u nooit voor verrassingen te staan.

Welke beveiligingsklassen zijn er?

  • Beveiligingsklasse 1: Startonderbreker met eigen autorisatie die de motor en de brandstofvoorziening blokkeert.
  • Beveiligingsklasse 2: Een startonderbreker en een alarm dat afgaat als iemand of iets de auto aanraakt.
  • Beveiligingsklasse 3: Startonderbreker, alarmsysteem en hellinghoekdetectie. Dit is een alarm dat reageert als de auto bijvoorbeeld met een krik wordt gelift.
  • Beveiligingsklasse 4: Startonderbreker, alarmsysteem, hellinghoekdetectie en een voertuigvolgsysteem. Dit systeem volgt de auto na diefstal en geeft de locatie van de auto door aan de meldkamer.
  • Beveiligingsklasse 5: Startonderbreker, alarmsysteem, hellinghoekdetectie en een automatisch voertuigvolgsysteem. 
Advies autoverzekering