Wanneer beroepsaansprakelijkheid verzekeren?

Wanneer beroepsaansprakelijkheid verzekeren?

Maandag 25 november 2019

Wanneer is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig?

Hoe goed u ook bent in uw vak, risico's zijn nooit helemaal uit te sluiten. Bijvoorbeeld een verkeerd advies of het verstrekken van onjuiste informatie. Schade die hierdoor ontstaat, is vaak alleen een financiële schade. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (afgekort BAV) is daarom voor veel bedrijven een verstandige keuze. U wilt immers niet dat door één vergissing de continuïteit van uw onderneming in gevaar komt.

Welke risico's loopt u die met een BAV verzekerd worden?

Door een beroepsfout kunt u vermogensschade (financieel verlies) veroorzaken. Een paar voorbeelden:

  • Een belastingadviseur geeft een verkeerd advies geeft, waardoor zijn opdrachtgever onnodig veel belasting moet betalen.
  • Een softwareontwikkelaar maakt software voor de voorraadadministratie van een klant. In de software zit een fout, waardoor de klant zijn producten niet op tijd kan leveren.
  • Een advocaat vergeet een beroepstermijn, waardoor hij zijn cliënt financieel benadeelt.
  • Een architect maakt een ontwerpfout. Daardoor kloppen de afmetingen van de bouwmaterialen niet. De bouw ligt een tijd stil omdat de berekeningen opnieuw gemaakt moeten worden. Pas daarna kan de bouw verdergaan.

Is een beroepsaansprakelijkheids­verzekering verplicht?

Voor sommige beroepen, zoals financieel adviseurs, is deze verzekering wettelijk verplicht. Dus niet voor alle beroepen. Toch zijn er veel situaties waarin u wel zo’n verzekering moet afsluiten. Omdat een klant of opdrachtgever erom vraagt bijvoorbeeld. Of omdat de brancheorganisatie waarbij u bent aangesloten dit eist.

Wat is het verschil tussen beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid?

Soms wordt de beroepsaansprakelijkheidsverzekering verward met de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (kortweg AVB). Het verschil tussen deze verzekeringsvormen is dat de AVB schade aan personen of zaken dekt en de BAV financieel nadeel en vermogensschade als gevolg van een fout tijdens uw werk. Wanneer u de BAV samen met de AVB afsluit, heeft u een complete dekking.

Meer informatie of een offerte aanvragen

Wij adviseren u of het verstandig is een BAV af te sluiten. Als dat zo is, helpen wij u bij de keuze voor de juiste BAV. Hiervoor maken wij altijd een marktverkenning. Zo weet u zeker dat uw de beroepsaansprakelijkheidsverzekering met de beste voorwaarden en scherpste premie krijgt.

Offerte beroepsaansprakelijkheid