Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Vrije advocaatkeuze bij Arag

Vrije advocaatkeuze bij Arag

Heeft u een rechtsbijstandverzekering via Groene Hart Assuradeuren bij Arag. Dan staat een krachtig team van getalenteerde juristen en advocaten klaar om u te helpen. Maar, het is denkbaar dat u overweegt een advocaat in te schakelen die niet bij Arag werkt. In bepaalde gevallen mag dat. We noemen dat vrije advocaatkeuze. Wilt u weten wat dit voor u betekent? Bekijk dan de video en binnen twee minuten bent u op de hoogte.

Veelgestelde vragen over vrije advocaatkeuze

Wat is vrije advocaatkeuze?

Vrije advocaatkeuze betekent dat bij een procedure die door de rechter wordt beslist, u ook kunt kiezen voor een externe juridische dienstverlener naar eigen keuze (bijvoorbeeld advocaat). Dit is een gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie op 7 november 2013.

Hoe vaak komt  een zaak voor de rechter?

Slechts 13% van de conflicten komt voor een rechter. In 3% van alle conflicten is vertegenwoordiging door een advocaat wettelijk verplicht. In 10% van alle conflicten kunt u dus gebruik maken van de vrije advocaatkeuze.

Wat gebeurt er als een advocaat verplicht is?

U bent hiervoor verzekerd tot een bepaald maximumbedrag. Dit bedrag is afhankelijk van uw verzekering.

Waarom zou ik een jurist/advocaat van Arag kiezen?

  • Als de eigen juristen aan uw zaak werken, worden alle kosten vergoed.
  • De juridische specialisten van Arag kennen uw dossier vanaf het begin.
  • Zij zijn tot het einde persoonlijk betrokken bij uw zaak.
  • Arag heeft ruim 450 gespecialiseerde juristen en advocaten in dienst. U kunt er altijd op rekenen dat de beste juridische specialist aan uw probleem werkt.

Ik wil een externe advocaat. Hoe doe ik dat?

Neem altijd eerst contact op met  Arag. Moet uw zaak door een rechter beoordeeld worden, dan vertelt uw Arag jurist dat u ook voor een externe juridische specialist kunt kiezen. U geeft aan welke externe juridische specialist uw voorkeur heeft en Arag schakelt deze voor u in.

Is er een maximale vergoeding als ik een externe advocaat inschakel?

Om grote premiestijgingen te voorkomen is de vergoeding voor een externe juridische specialist, als dit volgens de wet niet verplicht is, gelimiteerd. U kunt dit bedrag zelf kiezen (particulier 3000, 6000 en 12.000 en zakelijk 6000, 9.000 en 12.000). Dit maximumbedrag staat op uw polis. De limiet geldt voor de totale externe kosten. Welke limiet u ook heeft, u betaalt bij het inschakelen van deze externe juridisch specialist altijd een eigen bijdrage. Ook dit bedrag staat op uw polis.

Kan ik de maximale vergoeding voor een externe advocaat veranderen?

Ja. Om zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de wensen van cliënten, geeft Arag u een keuze voor welk bedrag  u zich voor vrije advocaatkeuze wilt verzekeren. U kunt bij de jaarlijkse betaling van uw premie (prolongatie) uw limiet wijzigen. In de prolongatiebrief met polis staat aangegeven hoe u dit kunt doen.

Heeft de vrije advocaatkeuze gevolgen voor mijn premie?

Ja. De gevolgen voor uw premie zijn afhankelijk van de limiet die u kiest voor vrije advocaatkeuze. Onze adviseurs kunnen u hier meer over vertellen.