Vrees voor langdurig verzuim door corona

Vrees voor langdurig verzuim door corona

Donderdag 14 januari 2021

Vrees voor langdurig verzuim door corona

Bijna de helft van de mkb-bedrijven zag het verzuim veranderen tijdens de corona-uitbraak. Ondernemers zagen vooral het frequent kortdurend verzuim door stress, privéproblemen of conflicten toenemen. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Motivaction.

Vrees voor stijging langdurig ziekteverzuim

Als ze vooruit kijken, vrezen ondernemers vooral een stijging van het langdurig ziekteverzuim. Een derde is bang dat het personeel zich vaker ziek meldt dan voor de coronasituatie. Ruim een vijfde vreest voor langdurige uitval van het personeel door psychische klachten.

Maatregelen om verzuim te voorkomen en kosten op te vangen

De nodige maatregelen zijn getroffen om het risico op langdurig verzuim te verlagen. Zoals het tonen van betrokkenheid aan werknemers, het kenbaar maken van waardering en het bieden van doorgroeimogelijkheden. Van de ondernemers zonder verzuimverzekering, wil een grote groep deze verzekering nu wel afsluiten.

Onderschatting verzuim door psychische klachten

Driekwart van de mkb’ers zegt zich bewust te zijn van de financiële impact van verzuim op het bedrijf. Toch lijkt het erop dat ze de impact van langdurige uitval onderschatten. Het gemiddelde aantal dagen dat iemand uitvalt door psychische klachten wordt geschat op 132 dagen, terwijl dit in werkelijkheid 290 dagen zijn.

Ondersteuning bij uw verzuimbeleid

Wilt u sparren over de risico's binnen uw organisatie? Zoekt u ondersteuning in het juiste verzuimbeleid in uw organisatie? Neem dan contact op met onze adviseurs. Wij helpen u graag. Bel 0172 611 116 of vul het contactformulier in om een afspraak te maken.

Advies over het verzuimbeleid

 

Meer weten over verzuimbeleid? Download deze gratis whitepapers