Voorkom waterschade met een waterslot

Voorkom waterschade met een waterslot

Maandag 20 juni 2016

Voorkom waterschade met een waterslot

Waterschade in huis wordt vaak veroorzaakt door de wasmachine of vaatwasser. Deze apparaten zijn meestal met een flexibele leiding op de waterleiding aangesloten. Als een slang losraakt of scheurt, stroomt er per uur zo'n 2.000 liter water uit.

Plaatsen van een waterslot

Het plaatsen van een (elektronisch) waterslot op de wasmachine, vaatwasser en andere apparatuur die permanent op de waterleiding staan aangesloten, kan veel ellende voorkomen. Een waterslot zorgt dat er niet meer water naar het apparaat gaat dan nodig is. U stelt zelf de hoeveelheid in. Gaat de slang kapot? Dan kan er nooit meer water lekken dan de maximale hoeveelheid die u heeft ingesteld. 

Hoe monteert u zelf een waterslot?

Controleer of uw apparaat al een eigen waterslot heeft of dat het voorzien is van een ventiel in de toevoerslang dat de watertoevoer bij de kraan afsluit als het apparaat geen water nodig heeft. Is dit het geval, dan hoeft u niets te doen. Volg anders onderstaande stappen:

  • Koop een waterslot bij de bouwhandel of de doe-hetzelfzaak. Een waterslot kost ongeveer € 15,-. 
  • Heeft uw waterleiding een afwijkende maat? Koop dan een speciaal verloopstuk om het waterslot te plaatsen. 
  • Controleer of het waterslot en de slang niet zijn beschadigd. 
  • Controleer in de gebruiksaanwijzing van het apparaat hoeveel water per keer nodig is en stel het waterslot op deze hoeveelheid in. 
  • Plaats het waterslot tussen de kraan en de toevoerslang.
  • Draai de aansluiting van het waterslot goed aan en controleer of er geen lekkage optreedt.

Schade door wasdroger voorkomen

Ook wasdrogers blijken vaak de oorzaak van schade aan inboedel en opstal. In het filter van de wasdroger hopen stof en pluisjes zich op. In combinatie met de hoge temperaturen in de wasdroger kan dit leiden tot brand. Maak daarom regelmatig het stoffilter van uw wasdroger schoon. Maar zelfs met deze voorzorgsmaatregel is het verstandig nooit uw woning te verlaten terwijl de wasdroger actief is.