Vlucht geannuleerd: welke kosten worden vergoed?

Vlucht geannuleerd: welke kosten worden vergoed?

Donderdag 14 december 2017

Vlucht geannuleerd: welke kosten worden vergoed?

Door de sneeuwval werden in december veel vluchten geannuleerd. Heel vervelend natuurlijk, zeker omdat het ook veel kosten met zich mee brengt als u pas op een later tijdstip of met een omweg uw reis kunt vervolgen.

Vergoeding van de luchtvaartmaatschappij

In geval van vertraging heeft uw luchtvaartmaatschappij, conform Europese regelgeving een hulpverleningsplicht. Dat geldt niet als uw vlucht van Amsterdam naar London of Parijs een kwartiertje later vertrekt, maar wel als het om een serieuze vertraging gaat.

De hulpverlening van de luchtvaartmaatschappij houdt onder andere in dat u recht heeft op eten en drinken en indien noodzakelijk hotelaccommodatie. Indien u drie uur of later aankomt op uw eindbestemming en geen sprake is van overmacht, hebt u tevens recht op een financiële vergoeding van uw luchtvaartmaatschappij.

Compensatie bij vertraging

Lengte van de vlucht

Vertraging bij aankomst

 Compensatie

1500 km of minder

 Tot 2 uur

 €125

1500 km of minder

 Meer dan 2 uur

 €250

Binnen EU bij meer dan 1500 km of bij andere vluchten tussen 1500 en 3500 km

 Tot 3 uur

 €200

Binnen EU bij meer dan 1500 km of bij andere vluchten tussen 1500 en 3500 km

 Meer dan 3 uur

 €400

Meer dan 3500 km

 Tot 4 uur

 €300

Meer dan 3500 km

 Meer dan 4 uur

 €600

Geen vergoeding bij overmacht

Belangrijke in bovenstaande beschrijving is dat er geen sprake mag zijn van overmacht. De hinder door sneeuwval wordt wel gezien als overmacht. Dit geldt ook voor aswolken, terrorisme en onaangekondigde stakingen.

Extra kosten door de geannuleerde vlucht en de reisverzekering

Kunt u niet terugreizen op de geplande datum? Bel dan eerst de hulpdienst van uw reisverzekeraar. Reisverzekeringen bieden vaak wel dekking voor extra gemaakte kosten in verband met vertraging of annulering van een vlucht, maar u moet dit wel altijd vooraf besproken hebben met de hulpdienst. In de polisvoorwaarden staat het bedrag dat de reisverzekering hiervoor maximaal vergoedt en aan welke eisen voldaan moet worden.