Verzekeringsgegevens vaak niet bij de hand

Verzekeringsgegevens vaak niet bij de hand

Maandag 2 juli 2018

Verzekeringsgegevens vaak niet bij de hand bij een noodsituatie

Nederlanders die te maken krijgen met een brand, een gaslek of een grote evacuatie na een explosie in de buurt hebben vaak niet snel de gegevens van hun verzekeringen bij de hand. Dit blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Ook op andere vlakken schort het nogal aan de voorbereiding op een ramp in en om het huis. 

Geen toegang tot gegevens woonverzekeringen

43 % van de Nederlanders heeft geen toegang tot de gegevens van de inboedel-  en opstalverzekering wanneer zij hun huis niet in kunnen. In geval van brand kunnen juist deze gegevens essentieel zijn. Voor de zorgverzekering hebben de meeste mensen (75%) wel altijd de gegevens bij de hand.

Meeste Nederlanders niet voorbereid op noodsituatie

Nederlanders blijken sowieso nauwelijks voorbereid op een noodsituatie in en om het huis. Bijna 40% heeft nog nooit nagedacht over waar zij zouden kunnen verblijven als zij door nood niet meer hun eigen huis in kunnen. Ook blijkt dat een groot deel van de Nederlanders geen toegang heeft tot belangrijke telefoonnummers wanneer zij hun huis niet in kunnen. 66% kent het telefoonnummer van hun kind(eren) niet uit het hoofd en 42% van de Nederlanders kent het telefoonnummer van hun partner niet uit het hoofd. Ruim 80% denkt echter dat zij de telefoonnummers van partner of gezinsleden wel kunnen achterhalen zonder telefoon.

Persoonlijk noodplan

Het Rode Kruis biedt een persoonlijk noodplan aan via de website; een document waarin essentiële informatie voor dit soort situaties opgeslagen kan worden. Dit document kan bijvoorbeeld (beveiligd) opgeslagen worden in de cloud, ook kan een print veilig bewaard worden bij de persoon waar iemand zou willen verblijven in geval van nood.

VMD Koster: online toegang via het extranet

Als u uw verzekeringen onderbrengt bij VMD Koster, heeft u dankzij het extranet altijd online toegang tot uw verzekeringsgegevens. Het extranet is gratis en makkelijk in gebruikt. Inloggen of de logingegevens aanvragen kan via vmdkoster.nl/extranet. Het extranet is ook goed te gebruiken via uw smartphone of tablet.