Verzekeren grote bijgebouwen

Verzekeren grote bijgebouwen

Donderdag 10 november 2022

Verzekeren bijgebouwen groter dan 25 vierkante meter

Bij veel huizen is er naast de woning of in de tuin een schuur of garage. Dit noemen we bijgebouwen. Vaak gaat het om een relatief klein gebouw met een oppervlakte van een paar vierkante meter. Deze ruimtes zijn bij de meeste verzekeraars gewoon meeverzekerd op de woonhuisverzekering. Maar grotere bijgebouwen vragen om meer aandacht. Wij letten er als verzekeringsadviseur op, maar het is verstandig om er als verzekerde ook bewust van te zijn.

Woonhuisverzekering en bijgebouwen

Als je een woonhuisverzekering aanvraagt, moet je bijgebouwen opgeven. In het verleden was dit vaak niet nodig en waren bijgebouwen standaard meeverzekerd. Vaak werd de inhoud wel meegenomen in de totale inhoud van de woning die op de herbouwaardemeter vermeld stond.

Nu is het dus van belang om het bijgebouw apart te vermelden. Doe je dat? Dan zijn een garage, tuinhuis of schuur op eigen terrein met een oppervlakte tot 25 m² bij de meeste verzekeraars direct meeverzekerd bij je woonhuisverzekering. Voor grotere gebouwen gelden andere regels.

Bijgebouw groter dan 25 m² aanmelden bij de verzekeraar

Heb jij een schuur, tuinhuis of garage groter dan 25m²? Dan is het heel belangrijk om dit duidelijk aan te geven bij de aanvraag. Heb je al een lopende verzekering en twijfel je of een bijgebouw groter dan 25 m² is meeverzekerd? Neem dan contact op met jouw adviseur. Zo voorkomen we dat een bijgebouw ten onrechte niet verzekerd is. Daarnaast kan het verstandig zijn de inventaris in dat gebouw ook te verzekeren.

Let op: bij grote bijgebouwen kan het zijn dat verzekeraars aanvullende eisen of vragen stellen. Bijvoorbeeld over de bestemming en de bouwaard.

Wat als bijgebouwen niet bekend zijn bij de verzekeraar?

Heb je bijgebouwen niet opgegeven toen je een woonhuisverzekering afsloot? Dan krijg je bij schade aan deze gebouwen minder of zelfs helemaal niets vergoed. Dit willen we natuurlijk voorkomen!

Advies van VMD Koster

Wil je meer weten over het verzekeren van jouw huis inclusief bijgebouwen? Neem contact op met onze adviseurs via 0172 611 116 of het contactformulier. Wij helpen je graag.

Stel je vraag aan VMD Koster