Verplichte ongevalsdatarecorder in uw auto?

Verplichte ongevalsdatarecorder in uw auto?

Woensdag 21 maart 2018

Verplichte ongevalsdatarecorder in uw auto?

Verzekeraars willen er in elk voertuig een ongevalsdatarecorder wordt geïnstalleerd. Deze Event Data Recorder (EDR) zorgt ervoor dat bij een ongeluk de ongevalsomstandigheden snel beschikbaar komen.

Snellere afwikkeling van (letsel)schade

Een verplichte EDR kan veel duidelijk maken over het moment vlak voor en tijdens het ongeval. Na een ongeval kan een onafhankelijke partij, bijvoorbeeld de politie, de ongevalsdata uitlezen. De verzekeraar kan dan snel een oordeel vormen over de aansprakelijkheid. Dat leidt tot snellere afwikkeling van (letsel)schade. In de Verenigde Staten is de EDR al verplicht. In Nederland straks ook?

Wie is eigenaar van de data over uw rijgedrag?

Informatie over het verkeer, het rijgedrag van de bestuurder en de prestaties van de auto zijn nu meestal nog in handen van autofabrikanten. De verzekeraars willen echter dat consumenten in de toekomst zelf de baas zijn over hun eigen autodata. Zo kunnen automobilisten zelf bepalen welke instanties over deze data kunnen beschikken. Een aparte categorie data, omdat ze van maatschappelijk belang zijn, vormen de data over verkeersveiligheid.