Verbeterde mogelijkheden schadevrije jaren autoverzekering

Verbeterde mogelijkheden schadevrije jaren autoverzekering

Vrijdag 24 december 2021

Verbeterde mogelijkheden schadevrije jaren autoverzekering

Per 1 januari 2022 veranderen de regels voor het overdragen en verdelen van schadevrije jaren. Wat verandert precies?

  • Na overlijden kunnen schadevrije jaren worden overgedragen aan de achtergebleven partner.
  • Bij een scheiding kunnen schadevrije jaren verdeeld worden onder de ex-partners.
  • Opgebouwde schadevrije jaren uit het buitenland en door leasen kunnen worden overgenomen.

Premiestijging door verlies schadevrije jaren

Verzekeraars hebben aanpassingen doorgevoerd in de regeling schadevrije jaren. Schadevrije jaren voor de autoverzekering konden alleen op naam van de polishouder worden opgebouwd. Dat leverde in de praktijk soms onwenselijke situaties op. Bijvoorbeeld bij het overlijden van de partner op wiens naam de schadevrije jaren waren opgebouwd.  De overgebleven partner moest dan weer op nul moeten beginnen met een forse premiestijging tot gevolg.

Schadevrije jaren bij overlijden

Vanaf 2022 kunnen door een overledene opgebouwde schadevrije jaren worden overgedragen aan de achterblijvende partner. Dat kan door het indienen van een verzoek bij de autoverzekeraar. Daarvoor moet je in ieder geval op hetzelfde adres geregistreerd staan en een rijbewijs hebben. 

Schadevrije jaren bij echtscheiding

Bij een echtscheiding of een ontbinding van het geregistreerd partnerschap kunnen schadevrije jaren worden verdeeld. Degene (polishouder) met de schadevrije jaren bepaalt in dat geval wat de verdeelsleutel wordt en moet een afstandsverklaring aanleveren bij de verzekeraar. 

Schadevrije jaren overnemen van lease-auto

Ook kunnen met ingang van het nieuwe jaar schadevrije jaren van de lease-auto overgenomen worden. Met een leaseverklaring kunnen deze bij de verzekeraar vastgelegd worden. 

Schadevrije jaren overnemen uit het buitenland

Tenslotte kunnen schadevrije jaren uit het buitenland ook vastgelegd worden bij de (nieuwe) Nederlandse verzekeraar. Europese verzekeraars leveren op verzoek een verklaring aan die ingediend kan worden bij de eigen verzekeraar.    

Hoe werken schadevrije jaren?

Wanneer je autorijdt, bouw je schadevrije jaren op. Dat doe je voor elk jaar dat je zonder schades rijdt. De hoogte van de premie van je autoverzekering hangt onder andere af van hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Als je lang zonder schades rijdt, betaal je minder premie. Schadevrije jaren worden vastgelegd en zijn op te vragen via de centrale registratie van Roy-data. Daarnaast zijn ze ook terug te vinden op de verzekeringspolis en op te vragen bij de autoverzekeraar. 

Advies over je autoverzekering

Ben je op zoek naar advies over de autoverzekering? Dan ben je bij VMD Koster aan het juiste adres. Onze adviseurs beantwoorden je vragen en kunnen een vergelijking maken van de premie en voorwaarden bij de beste verzekeraars. Bel 0172 611 116 om direct in contact te komen of vraag een offerte voor de autoverzekering aan via deze website.

Offerte autoverzekering