Veel meer inbraken in woningen sinds einde lockdown

Veel meer inbraken in woningen sinds einde lockdown

Dinsdag 14 juli 2020

Veel meer inbraken in woningen sinds einde lockdown

Inbrekers zijn sinds de maatregelen voor het coronavirus versoepeld zijn weer net zo actief als voorgaande jaren. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Nationale Politie.

Afname woninginbraken door thuis werken en minder avondjes uit

Veel Nederlanders gingen als gevolg van de coronabeperkingen thuis werken. Ook een avondje uit was geen optie meer. Daardoor kelderde het aantal inbraken spectaculair. Het totale aantal woninginbraken in de periode maart tot eind juni was 37 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Sinds het kabinet de lockdown in diverse stappen versoepelde, ziet de politie de cijfers echter snel oplopen. In de eerste week van juli was het verschil met een jaar eerder nog maar 11 procent.

Huizen vaker leeg, meer kansen voor inbrekers

Inbrekers willen geen confrontatie en geweld. Als mensen thuis zijn, blijven ze weg. Door de versoepelingen gaan meer Nederlanders naar hun werk en zijn ze ook weer vaker avonden niet thuis. Inbrekers worden daarom weer actiever.  De politie verwacht dat de trend doorzet. Ook is de verwachting dat het aantal inbraken zoals gewoonlijk piekt tijdens de vakantiemaanden, ondanks dat er minder mensen op vakantie gaan.

Vakantietips: laat uw huis goed achter, maar ruim niet te goed op

  • Pak niet te lang voor vertrek de caravan in voor uw woning.
  • Draai de binnendeuren op slot en vergeet ook de schuur niet.
  • Ruim niet te goed op: laat een kopje op tafel staan of wat afwas op het aanrecht.
  • Zet een tijdschakelaar op enkele lampen. Stel die in op een tijdstip waarop het donker wordt. Niet allemaal tegelijk, maar met enkele minuten verschil.
  • Vraag of de buren hun auto op uw oprit zetten.
  • Zorg dat de post weggehaald wordt.
  • Vraag iemand de gordijnen af en toe open en dicht doen.
  • Hang geen adreslabel aan uw koffer.
Advies over uw verzekeringen