Veel afgelost op uw hypotheek? Misschien kan de rente omlaag

Veel afgelost op uw hypotheek? Misschien kan de rente omlaag

Woensdag 28 april 2021

Veel afgelost op uw hypotheek? Misschien kan de rente omlaag

Hoe meer u leent ten opzichte van de waarde van uw woning, hoe hoger het risico voor de geldverstrekker. In de hypotheekrente zit daarom een risico-opslag verwerkt. Maar deze risico-opslag is soms te hoog. Als u extra aflost, verandert de verhouding tussen de lening en de woningwaarde. Het risico wordt lager en de risico-opslag kan omlaag. Maar dit gaat niet altijd automatisch.

Rekenvoorbeeld rentevoordeel na aflossen

  • Sanne en Paul hebben een hypotheek van vier ton afgesloten om een huis van vijf ton te kunnen kopen.
  • Hun hypotheek bedraagt dan op dat moment tachtig procent van de waarde van je woning.
  • Dankzij een erfenis kunnen ze ineens een ton aflossen.
  • De verhouding loopt dan terug tot zestig procent.
  • Bij de geldverstrekker van de hypotheek betekent dit dat zij in een andere risicoklasse terechtkomen.
  • De rente daalt daardoor van 2,63 procent naar 2,49 procent.

Een flinke besparing

In het voorbeeld daalt de rente 0,12 procent. Dat lijkt misschien niet veel, maar op jaarbasis is het een behoorlijk bedrag. Een besparing die u niet wilt laten liggen, toch?

Lagere rente ook mogelijk door maandelijkse aflossing

Sanne en Paul bereikten de lagere rente door een erfenis: een bedrag ineens. Maar u kunt deze grens ook bereiken door vaste, maandelijkse aflossingen.

En wat als de waarde van het huis stijgt?

Niet alleen door aflossen kan de risico-opslag dalen, het kan ook zijn dat uw huis meer waard wordt en dat daardoor de verhouding gunstig verandert. Een hogere WOZ-waarde is daarvoor een indicatie maar vaak verlangt de bank ook nog een taxatierapport.

Geen risico-opslag bij NHG

Heeft u een woning met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan is er geen opslag in je hypotheekrente verwerkt en betaalt u al de laagst mogelijke rente. Dat komt omdat NHG een vangnet biedt waardoor de geldverstrekker minder risico loopt.

Past uw geldverstrekker de risico-opslag automatisch aan?

Veel geldverstrekkers passen de risico-opslag automatisch aan wanneer u als klant in een nieuwe categorie valt. Maar een aantal ook niet, ondanks herhaaldelijk aandringen van consumentenorganisaties. U moet er dan als klant achteraan. Dit is zo bij onder andere ABN AMRO Bank, BijBouwe, Argenta, BLG Wonen, Florius, ING Bank en SNS Bank.

Advies van Freek Hypotheek

Twijfelt u of uw risico-opslag te hoog is. Of gaat u een flinke aflossing doen? Neem contact op met Freek Hypotheek in Alphen aan den Rijn, Bodegraven of Utrecht. Zij weten het beste op welk leningdeel u moet aflossen. Ook houdt Freek in de gaten of de juiste risicoklasse wordt toegepast. 

Deze blog is geschreven door Ricardo Meijer, hypotheekadviseur bij Freek Hypotheek Alphen aan den Rijn