Van nieuwwaarde tot restwaarde

Van nieuwwaarde tot restwaarde

Woensdag 24 mei 2023

Autoverzekering: van nieuwwaarde en aanschafwaarde tot restwaarde

De waarde van je auto speelt een grote rol als er schade aan het voertuig is. Maar naar welk bedrag kijkt de verzekeraar bij het bepalen van de uitkering? Er zijn vier mogelijkheden: de dagwaarde, nieuwwaarde, aanschafwaarde of restwaarde.

Nieuwwaarde

De nieuwwaarde is het bedrag dat nodig is om een soortgelijke auto nieuw te kopen. De meeste verzekeraars betalen de nieuwwaarde als de auto gestolen of total loss verklaard wordt en deze nog geen 1 jaar oud is. Bij sommige verzekeraars kun je ervoor kiezen om de nieuwwaardeperiode te verlengen.

Aanschafwaarde

De aanschafwaarde is het bedrag dat je hebt betaald voor de auto. Dit kan lager zijn dan de nieuwwaarde, bijvoorbeeld omdat je korting hebt gekregen bij de aankoop.

Niet alle verzekeraars kennen een regeling waarbij ze de aanschafwaarde betalen. Verzekeraars die deze regeling wel hebben, stellen vaak eisen. Zo moet de auto vaak gekocht zijn bij een merkdealer of bedrijf dat aangesloten is bij de BOVAG.

Dagwaarde, vervangingswaarde of marktwaarde

De dagwaarde is het bedrag dat je auto op een bepaalde dag waard is. Ook de termen vervangingswaarde en marktwaarde worden hiervoor gebruikt.

Het gaat om de nieuwwaarde minus de waardevermindering. De auto wordt immers elke dag iets minder waard, bijvoorbeeld door slijtage en het aantal gereden kilometers. De dagwaarde geldt als uitgangspunt als er geen nieuwwaarde- of aanschafwaarderegeling geldt.

Restwaarde

De restwaarde is de waarde die je auto nog heeft nadat hij bij een ongeluk total loss is geraakt. Hoe hoog dit bedrag is, moet blijken uit het bod dat opkopers binnen vier werkdagen uitbrengen op de auto.

Het hoogste bod is de restwaarde. Dit bedrag ontvang je meestal van de opkoper. De verzekeraar brengt dit bedrag vervolgens in mindering op de uitkering.

Zelf de waarde bepalen?

Er zijn meerdere websites waar je zelf de waarde van je auto kunt berekenen of opvragen. Ook kun je de koerslijst van de ANWB of BOVAG raadplegen. Dit is de lijst waarvan verzekeraars vaak gebruikmaken. Het verschil tussen de dagwaarde en nieuwwaarde van uw auto kan erg groot zijn. Daarom is het verstandig om goed te kijken wat je krijgt als u een autoverzekering afsluit.

Advies autoverzekering