Van aanschafwaarde tot restwaarde

Van aanschafwaarde tot restwaarde

Donderdag 2 oktober 2014

Autoverzekering: van aanschafwaarde tot restwaarde

Weet u wat u uitgekeerd krijgt bij schade aan uw auto? De waarde van uw auto speelt dan een grote rol. Bijvoorbeeld de dagwaarde of nieuwwaarde. Of de aanschafwaarde of restwaarde.

Nieuwwaarde

De nieuwwaarde is het bedrag dat nodig is om een soortgelijke auto nieuw te kopen. De meeste verzekeraars betalen de nieuwwaarde als de auto gestolen of total loss verklaard wordt en deze nog geen 1 jaar oud is. Bij sommige verzekeraars kunt u ervoor kiezen om de nieuwwaardeperiode te verlengen.

Aanschafwaarde

De aanschafwaarde is het bedrag dat u heeft betaald voor de auto. Dit kan lager zijn dan de nieuwwaarde, bijvoorbeeld omdat u korting heeft gekregen bij de aankoop. Niet alle verzekeraars kennen een regeling waarbij ze de aanschafwaarde betalen. Verzekeraars die deze regeling wel hebben, stellen vaak eisen. Zo moet de auto vaak gekocht zijn bij een merkdealer of bedrijf dat aangesloten is bij de BOVAG.

Dagwaarde, vervangingswaarde of marktwaarde

De dagwaarde is het bedrag dat uw auto op een bepaalde dag waard is. Ook de term 'vervangingswaarde' en 'marktwaarde' worden hiervoor gebruikt. Het gaat om de nieuwwaarde minus de waardevermindering. De auto wordt immers elke dag iets minder waard, bijvoorbeeld door slijtage en het aantal gereden kilometers. De dagwaarde geldt als uitgangspunt als er geen nieuwwaarde- of aanschafwaarderegeling geldt.

Restwaarde

De restwaarde is de waarde die uw auto nog heeft nadat hij bij een ongeluk total loss is geraakt. Hoe hoog dit bedrag is, moet blijken uit het bod dat opkopers binnen vier werkdagen uitbrengen op de auto. Het hoogste bod is de restantwaarde. Dit bedrag ontvangt u meestal van de opkoper. De verzekeraar brengt dit bedrag vervolgens in mindering op de uitkering.

Zelf de waarde bepalen?

Er zijn meerdere websites waar u zelf de waarde van uw auto kunt berekenen of opvragen. U kunt ook de koerslijst van de ANWB of BOVAG raadplegen. Dit is de lijst waarvan verzekeraars vaak gebruikmaken. Het verschil tussen de dagwaarde en nieuwwaarde van uw auto kan erg groot zijn. Daarom is het verstandig om goed te kijken wat u krijgt als u een autoverzekering afsluit.

Advies autoverzekering