Tips voorbereiding wintersport

Tips voorbereiding wintersport

Donderdag 30 november 2023

Tips voorbereiding wintersport

Het wintersportseizoen staat weer voor de deur! Ga je de komende maanden richting de sneeuw, lees dan eerst deze tips om goed voorbereid op reis te gaan.

Tip 1: Zorg voor een goede conditie

Wintersporten vraagt om een goede conditie. Sport je niet regelmatig? Dan is het aan te raden om vooraf wat meer conditie te kweken. Bijvoorbeeld door een skihal te bezoeken zodat je alvast kan oefenen.

Tip 2: Zorg dat de uitrusting in orde is

Het is een goed idee om ruim van tevoren te checken of de wintersportuitrusting nog in orde is. Zijn de boots nog in goede staat en is de kleding compleet? Je kan ook alvast zijn ski’s of snowboard laten waxen en de bindingen laten afstellen door een expert. Daarnaast is het een goed idee om de wintersportuitrusting te markeren. Zo voorkom je dat een medeskiër per ongeluk jouw spullen meeneemt.

Tip 3: Zorg voor veiligheid en voorkom blessures

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Draag passende bescherming om knie- of polsletsel te voorkomen. Ben je nog niet zo bedreven in skiën of snowboarden? Les nemen is dan een goed idee. Een goed aangeleerde techniek is de beste voorzorgsmaatregel om blessures en valpartijen te voorkomen. Kinderen kunnen het beste een helm dragen, maar ook voor volwassenen is dit aan te raden.  Dit is in veel landen verplicht en vermindert bovendien de kans op hoofdletsel.

Tip 4: Bescherm jezelf goed tegen de zon

Ook al schijnt de zon niet, de UV-straling is er wel. UV-stralen in de bergen zijn erg sterk. Wij raden daarom aan om een goede zonnebril te dragen. Hiermee verminder je de lichtintensiteit en bescherm je jouw netvlies tegen de gevaren van de zon. Insmeren met zonnebrandcrème in het gezicht is ook heel belangrijk.

Tip 5: Ken de pisteregels

Er zijn de pisteregels opgesteld door de Internationale Ski Federatie. Deze zijn opgesteld voor de veiligheid van skiërs. Van alle wintersporters wordt verwacht dat ze goed op de hoogte zijn van deze veiligheidsregels.

Tip 6: Wees op de hoogte van de moeilijkheidsgraad van de pistes

Weten wat de betekenis is van de waarschuwingsborden en de moeilijkheidsgraad van de pistes is geen overbodige luxe. Zo weet je altijd in wat voor gebied je bent en of het er gevaarlijk is.

Tip 7: Buiten de piste skiën? Alleen met een gids!

Skiën buiten de piste is heel gevaarlijk. We raden aan om dit alleen te doen met een gids of skileraar die het gebied goed kent. Ook heb je hierbij een lawine-uitrusting nodig: lawinepiep, sneeuwschep en sneeuwsonde.

Tip 8: Zorg voor wintersportdekking in je verzekering

Ook al ben je goed voorbereid, helaas kan het altijd misgaan. Zorgverzekeraars vergoeden niet altijd de kosten van het vervoer per banaan of helikopter naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Met de aanvullende dekkingen Medische kosten en Wintersport van de reisverzekering ben je hiervoor wel verzekerd.

Advies reisverzekering