Tips voor iedereen die met de auto op wintersport gaat

Tips voor iedereen die met de auto op wintersport gaat

Vrijdag 13 december 2019

Tips voor iedereen die met de auto op wintersport gaat

Elk jaar vertrekken veel Nederlanders weer naar de vele wintersportgebieden in Europa. Ruim 80 procent gaat met de auto naar het wintersportverblijf, wellicht bent u daar één van. Als dat zo is dan kunt u natuurlijk bij ons terecht voor advies over uw reisverzekering, autoverzekering en de dekking voor pechhulp onderweg. Maar we geven u ook tips voor een goede voorbereiding. Daarmee vermindert de kans op autopech of een ongeval. Bijvoorbeeld over wat u nodig heeft in de auto als u op reis gaat.

Winterbanden voor de auto

Wist u dat de remweg van een winterband 20% korter is dan een zomerband bij een temperatuur van 0 graden? Een stuk veiliger dus. De straffen zijn fors wanneer een automobilist zonder winterbanden rijdt in een land die het verplicht stelt. Dit kan oplopen tot in de duizenden euro’s, zeker als de auto bij een ongeval betrokken is. Bij een overtreding in Duitsland en Oostenrijk varieert de boete van € 35 tot € 5000. Deze boete wordt niet vergoed door de reisverzekering.

Een winterband moet een minimumprofiel van 4 mm hebben, voor diagonaalbanden is dit zelfs 5 mm. Ondanks dat een auto vaak propvol zit op vakantie is het verstandig om ook reservewiel mee te nemen. Dit voorkomt een belletje naar de hulpdiensten. Natuurlijk wel een reservewiel met een winterband.

Neem altijd wat te eten en drinken mee

Sowieso dien je tijdens een wintersport voldoende eten en drinken te consumeren, maar het is ook belangrijk dat er een extra voorraad in de auto ligt. Mocht de auto stil komen te staan door pech of ongeval dan is het belangrijk dat er eten en drinken is. Bij voorkeur voedzaam eten, want een lichaam moet veel verbranden om op temperatuur te blijven. Zeker bij lage temperaturen.

Fleecedekens & handwarmers

Als u dan toch stil staat is het erg belangrijk dat u en uw medepassagiers warm blijven. Mocht de auto stilvallen en u op hulp wachten, dan kan het erg koud in de auto worden. Handwarmers zijn er ook in een elektrische variant.

Powerbank

Worst case scenario, pech hebben en de telefoon is bijna leeg. Zorg altijd voor een volle powerbank in de auto, alleen voor noodgevallen. Toch gebruikt om de kinderen te voorzien van een leuke film? Laad altijd de powerbank op. Zelfs voor een korte rit, een ongeval zit in een klein hoekje.

Alcoholtest

Het hebben van een alcoholtest is in Frankrijk verplicht voor alle voertuigen. De Fransen vinden het belangrijk dat je met deze test zelf kunt controleren of je nog in staat bent om te rijden na een borrel.