Tips voor autorijden in de herfst

Tips voor autorijden in de herfst

Maandag 11 oktober 2021

Tips voor autorijden in de herfst

In de herfst worden de dagen korter en het weer onberekenbaarder. Dit geeft voor veel automobilisten problemen. Om de kans op schade en pech in de herfst zo klein mogelijk te maken, delen we een aantal handige tips van Allianz Global Assistance.

Controleer de ruitenwissers

Als het hard regent, dan hebben de ruitenwissers een belangrijke taak: zij zorgen voor goed zicht. Controleer daarom of de ruitenwissers nog goed werken. Als de ruitenwissers versleten of beschadigd zijn, dan is het belangrijk om ze te vervangen. Voor de meeste auto’s is dit een relatief kleine investering.

Een goede airco is onmisbaar, ook tijdens de herfst

Dat de verwarming in de auto in de herfst optimaal moet werken spreekt voor zich. Maar denk ook aan de airco. Autoruiten beslaan in de herfst sneller. Dit is het gevolg van vochtige lucht in de auto, bijvoorbeeld van een natte jas. Beslagen ruiten zijn niet alleen vervelend, maar ook erg gevaarlijk. Een goede airco zorgt ervoor dat de condens zo snel mogelijk weer verdwijnt.

Denk aan goede banden

Kou kan de druk op autobanden veranderen. Omdat een te lage bandenspanning een klapband kan veroorzaken, is het aan te raden om de bandenspanning regelmatig te controleren. De juiste bandenspanning staat vaak vermeld aan de binnenkant van het portier of de tankklep. Ook het profiel van de banden is van belang. Een glad wegdek zorgt ervoor dat je sneller grip verliest. Helemaal bij zware regenval of gladheid op de weg is een goede profieldiepte daarom onmisbaar.

Een zonnebril tegen laagstaande zon

In het najaar verblindt de zon automobilisten sneller, omdat deze lager aan de horizon staat dan in de zomer. Laagstaande zon in combinatie met neerslag zorgt ervoor dat het licht aan alle kanten weerkaatst, wat zorgt voor slecht zicht voor automobilisten. Gebruik tijdens het autorijden daarom een zonnebril om optimaal zicht te houden. Bij voorkeur een zonnebril met polariserende glazen. Deze filteren het licht en kleuren mee bij verandering van het licht. Bij fel zonlicht verkleuren de glazen tot een donkere tint. Bij bewolkt weer lichten de glazen op. Altijd helder zicht dus.

Check de verlichting

Groot licht, dimlichten, knipperlichten, remlichten en mistlampen. Bij koude temperaturen kunnen lampen soms ineens kapot gaan. En dat terwijl het juist in de herfst belangrijk is om jezelf goed zichtbaar te maken. Zorg daarom voor voldoende reservelampjes in de auto en controleer de verlichting. Als de verlichting van de koplamp kapot is en je vervangt deze zelf, dan is het aan te raden om gelijk beide lampen te vervangen. Daarmee voorkom je dat je twee verschillende soorten licht voert. 

Advies autoverzekering