Tips om fietsdiefstal te voorkomen

Tips om fietsdiefstal te voorkomen

Vrijdag 6 maart 2020

Tips om fietsdiefstal te voorkomen

Nog steeds is fietsdiefstal de meest voorkomende diefstal in Nederland. Jaarlijks worden naar schatting minimaal 550.000 fietsen gestolen, voor een totale waarde van circa 600 miljoen euro. Dit zijn cijfers gebaseerd op de aangifte bij de politie. Het werkelijk aantal ligt een stuk hoger. Wat gebeurt er om fietsdiefstal terug te dringen en wat kunt u zelf doen?

Stichting SAFE

Een van de samenwerkingsinitiatieven om fietsdiefstal terug te dringen is SAFE, stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal. In SAFE werken brancheorganisaties, fabrikanten, verzekeraars en politie samen met één gezamenlijk doel: fietsdiefstal aan te pakken. Denk hierbij aan initiatieven zoals de lokfiets, de ontwikkeling van het Fietsdiefstalregister en de RAI standaard, waarmee het identificeren van fietsen een stuk eenvoudiger is gemaakt.

Momenteel werkt SAFE eraan om het melden van gestolen fietsen sneller en eenvoudiger te maken. Mede dankzij deze gezamenlijke aanpak is het aantal fietsdiefstallen in 10 jaar teruggedrongen van naar schatting 850.000 fietsen, naar circa 550.000 fietsen per jaar.

Tips tegen diefstal

Diefstal is niet altijd te voorkomen, maar met een aantal voorzorgsmaatregelen kunt u het dieven wel moeilijker maken.

Stal de fiets zoveel mogelijk in een bewaakte fietsenstalling. En als dat niet kan, zet de fiets dan altijd in het zicht. Nog een paar tips op een rij:

  • Maak gebruik van sloten met het ART-keurmerk. Aan het keurmerk kan je zien hoe goed een slot beschermt tegen diefstal. Hoe meer sterren er op het label staan, hoe beter het slot.
  • Gebruik een tweede slot en kies voor verschillende sloten. Het kost een dief meer tijd om twee sloten te forceren. Veel dieven zijn gespecialiseerd in één soort slot.
  • Heeft y een kettingslot? Wikkel het slot om een vast object, zoals een lantaarnpaal. Maak het slot zo hoog mogelijk vast. Zo kunnen dieven met een betonschaar het slot moeilijk open krijgen.
  • Zorg ervoor dat het slot niet alleen door het voorwiel getrokken is, maar neem ook het frame mee. Anders is het voor dieven redelijk eenvoudig om het voorwiel te laten staan en de fiets mee te nemen.
  • Heeft u een beugelslot? Bevestig het slot nooit in het midden van het frame. De dief kan dan de fiets zelf als hefboom gebruiken waardoor het slot open knalt.
  • Heb je een e-bike? Haal alles van de fiets zoals accu en afneembaar display.
  • Zet de fiets altijd op slot. Ook in een afgesloten ruimte zoals een kelderbox of berging.