Tips om een pensioentekort aan te pakken

Tips om een pensioentekort aan te pakken

Donderdag 5 november 2015

Tips om een pensioentekort aan te pakken

Een derde van de Nederlanders gaat minder pensioen ontvangen dan hun beoogde bestedingsruimte. Door psychologische drempels en complexiteit van de materie komen veel mensen niet in actie om hier iets aan te doen. Ook het gebrek aan overzicht van mogelijke oplossingen speelt een rol. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Zes tips om uw pensioentekort aan te pakken

Hoort u bij de grote groep mensen met een pensioentekort? Dan moet u tijdig ingrijpen en er zijn voldoende mogelijkheden. Wijzer in Geldzaken noemt zes manieren waarop u dat kunt doen (eventueel met hulp van een adviseur). In een artikel op IEXGeld.nl neemt Jan Zwiers, pensioenadviseur en directeur van VMD KOSTER verzekeringsgroep, ze door én noemt extra aandachtspunten. Hieronder vatten wij dit artikel samen.

 1. Zet regelmatig extra geld opzij
  Je kunt ervoor kiezen regelmatig een extra bedrag opzij te zetten in bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering of lijfrentebankspaarrekening. Soms wordt er binnen zo'n spaarproduct met je geld belegd. Zwiers merkt op dat je hierbij goed de afweging moet maken tussen rendement en risico. "Er zijn beleggingsproducten die automatisch meer zekerheid inbouwen naarmate de pensioendatum nadert. Dat is handig, want daarmee maak je de kans kleiner dat je vlak voor pensioendatum grote verliezen maakt die je niet meer goed kunt maken."
 2. Eén bedrag in een koopsompolis
  Met een koopsompolis stort je niet periodiek een bedrag in je pensioenpot, maar stort je eenmalig een bedrag. Met dit geld kun je hetzelfde doen als wat er bij punt 1 staat beschreven.
 3. Beleg en spaar zelf
  Zelf beleggen en sparen geeft grote flexibiliteit en het voordeel hiervan is dat je altijd toegang tot je geld hebt. Zwiers waarschuwt wel voor het feit dat je hierbij geen belastingvoordeel hebt. Tegelijk wordt het totaalbedrag wel jaarlijks belast met de vermogensrendementsheffing.
 4. Hypotheek aflossen
  Het geld dat je zelf belegt of spaart kun je ook aanwenden om je hypotheek af te lossen. Doe je dit, dan krijg je lagere maandlasten. Dat kan pensionering handig zijn. "Ontvang je minder rente op je spaarrekening dan je betaalt voor je hypotheek, dan is het algemene advies: aflossen. Tenzij je jouw geld beschikbaar wilt houden."
 5. Overwaarde huis verzilveren
  Als het verkoopbedrag van het huis hoger is dan de hypotheek, kun je overwegen om je huis te verkopen. Deze overwaarde heb je echter wel (deels) nodig om een huurhuis te bekostigen. Als je dan nog geld overhoudt dan kun je daarmee je pensioenpot aanvullen.
 6. Werken naast je pensioen
  Dit is echt een noodoplossing, zegt Zwiers, maar als je tijdens je pensioen nog steeds geld tekort komt, kun je ervoor kiezen om ernaast te gaan werken.
  Advies pensioen opbouwen