Tandartsbezoek kinderen en de zorgverzekering

Tandartsbezoek kinderen en de zorgverzekering

Dinsdag 24 september 2019

Tandartsbezoek kinderen en de zorgverzekering

Honderdduizenden kinderen in Nederland gaan nooit naar de tandarts. Schattingen lopen uiteen van 250.000 tot 600.000. De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) vindt daarom dat zorgverzekeraars hun klanten moeten wijzen op de vergoeding voor een tandartsbezoek van kinderen.

Welke tandartskosten worden vergoed voor kinderen?

De volgende zorg voor kinderen tot 18 jaar zit altijd in de basisverzekering en wordt volledig vergoed door de verzekeraar:

  • Een periodieke controle
  • Tandsteen verwijderen
  • Gaatjes vullen
  • Chirurgische tandheelkundige hulp

Als het gaat om orthodontie, kronen en bruggen is het afhankelijk van de aanvullende verzekering.

Actieve rol zorgverzekeraars gevraagd

Volgens de ANT weten veel ouders niet dat de tandartscontrole bij kinderen standaard wordt vergoed. Slechts één zorgverzekeraar wijst de consumenten daar actief op. De belangenbehartiger van tandartsen wil dat verzekeraars dit gaan doen. Want de basis voor een gezond en gaaf gebit wordt gelegd in de vroegste jaren. Verzekeraars kunnen in hun systemen zien wie de tandarts mijdt en deze mensen aanschrijven, stelt ANT.

Privacywetgeving maakt het voor verzekeraars moeilijk in actie te komen

Vanwege de aangescherpte privacywetgeving is het bijna onmogelijk om grote groepen verzekerden te selecteren en aan te schrijven, stelt Zorgverzekeraars Nederland. Minister Bruins erkent het probleem, maar ziet meer in betere voorlichting aan jonge ouders.

Advies zorgverzekering 2020