Steeds minder zzp'ers verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en pensioen

Steeds minder zzp'ers verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en pensioen

Vrijdag 25 mei 2018

Steeds minder zzp'ers verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en pensioen

Er zijn steeds minder zzp'ers die zich verzekeren voor arbeidsongeschiktheid of geld opzijzetten voor hun pensioen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Van de 895.000 zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel) hadden in 2016 slechts 170.000 een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), ongeveer 19 procent. Zelfstandig ondernemers met personeel hebben veel vaker een AOV afgesloten (ongeveer een derde). Ook bij de pensioenvoorziening betalen steeds minder zelfstandigen lijfrentepremies. In 2016 was dat bij zzp'ers slechts 10 procent, bij ondernemers met personeel 16,5 procent.

Verschillen tussen leeftijdsgroepen en sectoren

De leeftijd en de sector waarin zzp'ers werken spelen ook een rol. Jongeren tot 25 jaar en 65-plussers zijn het minst vaak verzekerd voor arbeidsongeschiktheid (respectievelijk 7 en 1 procent), de middengroep het meest, met zo'n 20 procent. In fysieke beroepen, zoals de bouw en de landbouw, wordt het vaakst verzekerd. Ook zzp'ers met hogere inkomens verzekeren zich vaker.

Financiële zekerheid voor ondernemers

Juist voor zelfstandig ondernemers, waarbij privé en werk vaak niet helemaal te scheiden zijn, speelt financiële zekerheid een belangrijke rol. Of u nu zzp’er bent of personeel in dienst heeft: u moet zelf voorzieningen treffen voor uw pensioen en uw inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Ook moet u nadenken over de gevolgen voor uw nabestaanden wanneer u onverhoopt komt te overlijden. Bij VMD Koster kunt u daarom rekenen op een advies specifiek voor uw situatie als ondernemer. We besteden aandacht aan uw bedrijf, uw toekomst en uw gezin. Bel voor een afspraak 0172 611 116, stuur een e-mail of vul het contactformulier in.