Sta even stil bij uw zorgverzekering voor volgend jaar

Sta even stil bij uw zorgverzekering voor volgend jaar

Vrijdag 5 november 2021

Sta even stil bij uw zorgverzekering voor volgend jaar

In november maken alle zorgverzekeraars de zorgpremie voor 2022 bekend. De zorgverzekering is een belangrijke en dure verzekering waar u echt even bij stil moet staan. De adviseurs van VMD Koster denken graag met u mee. Overweegt u om over te stappen? Waar moet u dan op letten?

Basisverzekering: restitutie, natura of budget?

De meeste zorg valt onder de basisverzekering. Je kunt kiezen uit drie types: restitutie, natura en budget. Elk type kent een eigen mate van keuzevrijheid en heeft een eigen prijskaartje. 

Met een restitutiepolis heeft u vrije zorgkeuze. Als u kiest voor een naturapolis mag u alleen gebruikmaken van de zorgaanbieders (bijvoorbeeld een ziekenhuis) die een contract hebben met uw verzekeraar. Wat gebeurt er als u gebruik maakt van een zorgaanbieder die niet is gecontracteerd? Dan vergoedt uw verzekeraar de kosten mogelijk niet of slechts gedeeltelijk. De naturapolis is daarom ook goedkoper dan de restitutiepolis, maar uw keuzevrijheid is dus minder.

De derde variant is selectief, ook bekend als de budgetpolis. Dit is een beperkte variant op de naturapolis. De premie is laag, maar de keuzemogelijkheden zijn zeer beperkt. De kans is daardoor groot dat u voor niet-spoedeisende zorg niet altijd dichtbij terecht kunt.

Aanvullende verzekering(en)

De aanvullende verzekering vergoedt zorg die niet onder de basisverzekering valt. Het gaat bijvoorbeeld om kosten voor een bril of contactlenzen, alternatieve zorg, fysiotherapie en uitgebreidere buitenlanddekking. Voor tandzorg sluit je een aanvullende tandartsverzekering. Dat betekent dat je bovenop de basisverzekering soms twee aanvullende verzekeringen sluit. 

Het is belangrijk om eerst uw behoefte in kaart te brengen. Verwacht u veel zorg nodig te hebben het komende jaar? Is er een kind op komst? Zal een van de kinderen een beugel aangemeten krijgen? Vermoed u de fysiotherapeut nodig te hebben? Als u weet wat u (waarschijnlijk) nodig heeft, kunt u beter inschatten welke aanvullende zorgverzekering nodig is.

Eigen risico

Het verplichte eigen risico is ook het komende jaar € 385. Dat bedrag is, in stapjes van € 100, vrijwillig op te hogen tot maximaal € 885. Wie kiest voor een maximaal eigen risico, krijgt een korting op de jaarpremie van rond de € 200, dit verschilt per verzekeraar. 

Advies over overstappen

Wil je overstappen? Doe dat voor 31 december 2021. Wij helpen u graag met de juiste keuze. Bel 0172 611 116 of stel uw vraag via het contactformulier voor persoonlijk advies.

Advies zorgverzekering 2022