Sta even stil bij de zorgverzekering voor volgend jaar

Sta even stil bij de zorgverzekering voor volgend jaar

Vrijdag 5 november 2021

Sta even stil bij de zorgverzekering voor volgend jaar

In november maken alle zorgverzekeraars de zorgpremie bekend. De zorgverzekering is een belangrijke en dure verzekering waar je echt even bij stil moet staan. De adviseurs van VMD Koster denken graag met je mee. Overweeg je om over te stappen? Waar moet je dan op letten?

Basisverzekering: restitutieof natura?

De meeste zorg valt onder de basisverzekering. Je kunt kiezen uit drie types: restitutie, natura en budget. Elk type kent een eigen mate van keuzevrijheid en heeft een eigen prijskaartje. 

Met een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze. Met een naturapolis krijg je geen of een lagere vergoeding als je naar een zorgaanbieder gaat die niet is gecontracteerd. De naturapolis is daarom ook goedkoper dan de restitutiepolis, maar uw keuzevrijheid is dus minder.

De derde variant is selectief, ook bekend als de budgetpolis. Dit is een beperkte variant op de naturapolis. De premie is laag, maar de keuzemogelijkheden zijn zeer beperkt. De kans is daardoor groot dat je voor niet-spoedeisende zorg niet altijd dichtbij terecht kunt.

Aanvullende verzekering(en)

De aanvullende verzekering vergoedt zorg die niet onder de basisverzekering valt. Het gaat bijvoorbeeld om kosten voor een bril of contactlenzen, alternatieve zorg, fysiotherapie en uitgebreidere buitenlanddekking. Voor tandzorg sluit je een aanvullende tandartsverzekering. Dat betekent dat je bovenop de basisverzekering soms twee aanvullende verzekeringen sluit. 

Het is belangrijk om eerst jouw behoefte in kaart te brengen. Verwacht jeveel zorg nodig te hebben het komende jaar? Is er een kind op komst? Zal een van de kinderen een beugel aangemeten krijgen? Vermoed je de fysiotherapeut nodig te hebben? Als je weet wat je (waarschijnlijk) nodig hebt, kun je beter inschatten welke aanvullende zorgverzekering nodig is.

Eigen risico

Het verplichte eigen risico is ook het komende jaar € 385. Dat bedrag is, in stapjes van € 100, vrijwillig op te hogen tot maximaal € 885. Wie kiest voor een maximaal eigen risico, krijgt een korting op de jaarpremie van rond de € 200, dit verschilt per verzekeraar. 

Advies over overstappen

Wil je overstappen? Doe dat voor 31 december. Wij helpen je graag met de juiste keuze. Bel 0172 611 116 of stel uw vraag via het contactformulier voor persoonlijk advies.

Advies zorgverzekering