Slachtoffer van een cyberaanval, wat doet u dan?

Slachtoffer van een cyberaanval, wat doet u dan?

Dinsdag 7 augustus 2018

Slachtoffer van een cyberaanval, wat doet u dan?

Hoe is het om slachtoffer te zijn van een cyberaanval? En hoe beperk je de schade wanneer dit gebeurt? Dat zijn de vragen die beantwoord worden bij een oefening van een Brits cyberscurity-bedrijf waar de BBC op zijn website een interessant verslag over schrijft.

Phishing en ransomware

Het scenario is dat bij een bedrijf een medewerker een phishing e-mail niet goed heeft ingeschat. Iemand klikte op een link naar een valse website. Twee maanden later worden de gevolgen merkbaar wanneer het bedrijf per e-mail wordt afgeperst. De criminelen hebben alle data van het bedrijf in handen. Open het artikel van de BBC om te lezen wat er vervolgens in sneltreinvaart allemaal misgaat bij dit fictieve bedrijf.

Tips om adequaat te reageren op een cyberaanval

In het artikel worden ook een paar belangrijke tips gegeven om escalatie te voorkomen, zoals snel reageren, de cyberverzekering en het incident response team van de cyberverzekeraar inschakelen en het protocol voor datalekken volgen. Het is dus heel belangrijk dat dit protocol er is, regelmatig wordt gecontroleerd en ook wordt getest.