Schadevrije jaren gaan niet meer verloren

Schadevrije jaren gaan niet meer verloren

Dinsdag 9 augustus 2022

Schadevrije jaren gaan niet meer verloren

Schadevrije jaren zorgen dat je korting krijgt op de premie van je autoverzekering of motorverzekering. En zolang je geen schade rijdt, neemt dit kortingspercentage jaarlijks toe (tot maximaal 80%). Het is daarom erg vervelend als je deze opgebouwde korting vanwege andere redenen kwijtraakt. Vanaf 1 januari 2022 gelden daarom nieuwe voorwaarden, die voorkomen dat schadevrije jaren vervallen.

Schadevrije jaren bij een echtscheiding

Bij een echtscheiding worden voortaan de opgebouwde schadevrije jaren evenredig verdeeld over beide partners. Beide partners houden dus allebei de helft van de schadevrije jaren. Hierdoor kan het kortingspercentage wel iets dalen, maar behoud je minimaal een gedeelte van de korting er schadevrije jaren zijn opgebouwd. Het is wel mogelijk om onderling andere afspraken te maken. Bij 20 schadevrije jaren, kan de verdeling dus ook 15 en 5 zijn. Het verdelen van de schadevrije jaren kan alleen als de partner al niet zelf een autoverzekering heeft of kort geleden had.

Schadevrije jaren bij overlijden

Als iemand overlijdt worden voortaan alle opgebouwde schadevrije jaren overgeheveld naar de echtgenoot/echtgenote of partner. Dit betekent dat de nabestaande het opgebouwde kortingspercentage behoudt.

Schadevrije jaren meenemen na leaseperiode

Vanaf 1 januari 2022 kan je ook de schadevrije jaren van een leaseperiode meenemen naar uw verzekering. Heb je tijdens het leasen schadevrij gereden? Dan tellen deze schadevrije jaren ook mee voor je autoverzekering. De leasemaatschappij waarbij je hebt geleased geeft een verklaring af van de leaseperiode en of er in die periodes schades zijn gemeld.

Advies autoverzekering