Schade door phishing neemt toe

Schade door phishing neemt toe

Vrijdag 26 oktober 2018

Schade door phishing neemt toe

De schade door fraude met internetbankieren is meer dan verdubbeld, van 679.000 euro in de tweede helft van 2017 naar 1,56 miljoen euro in de eerste helft van 2018. Daarvan is 85% het gevolg van phishing.

Kwaliteit phishing e-mails neemt toe

Er worden steeds meer phishing mails verzonden. Bovendien zijn die valse e-mails steeds moeilijker van echt te onderscheiden. De cybercriminelen jagen op  toegangscodes voor internetbankieren. Naast e-mail werken de criminelen ook via social media en telefoon.

Meeste schade door phishing in 2011

In 2011 leidde fraude met internetbankieren nog tot een schade van 35 miljoen euro. Dat ligt inmiddels dus veel lager. Het aandeel van de schade door phishing op de totale omzet via internetbankieren blijft dan ook zeer gering: ongeveer 0,00008% (minder dan één tienduizendste van een procent).

Minder fraude met betaalpassen

De fraude met betaalpassen is op alle fronten sterk afgenomen, zowel voor gestolen en verloren betaalpassen als voor skimmen van de magneetstrip en valse aanvragen van betaalpassen. De meeste schade is nog steeds het gevolg van diefstal en verlies (1,32 miljoen euro).