Risico's van motorvoertuig onverzekerd stallen

Risico's van motorvoertuig onverzekerd stallen

Dinsdag 10 oktober 2023

Risico's van motorvoertuig onverzekerd stallen

Eigenaren van een motorvoertuig moeten volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) verplicht een WA-verzekering afsluiten. Mocht je schade veroorzaken aan een ander, dan wordt deze schade in de meeste gevallen gedekt door je verzekeraar. Gaat je voertuig langere tijd de stalling in? Dan is het mogelijk het voertuig te schorsen bij de RDW en de verzekering tijdelijk stop te zetten. Maar is dit ook verstandig?

Verzekering tijdelijk stopzetten

Veel cabrio’s, motoren en kampeerauto’s verhuizen in de herfst naar de stalling. Het ligt voor de hand om het voertuig te schorsen en de verzekering tijdelijk stop te zetten. Waarom zou je immers maandelijks betalen voor de wegenbelasting en verzekering als het voertuig veilig staat opgeborgen? Wettelijk gezien mag je het voertuig schorsen, er is geen verzekeringsplicht als je geen gebruikmaakt van de openbare wegen. Er bestaan echter enkele kleine risico’s met mogelijk grote gevolgen.

Welke risico’s zijn er?

Er is altijd een kans dat je motorvoertuig schade veroorzaakt of beschadigd raakt terwijl hij stilstaat in de stalling. Een defect in de motor kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er spontaan brand uitbreekt waardoor de stalling met inhoud in vlammen opgaat. En wat te doen als je tijdens het klussen aan jouw motor de motor per ongeluk omstoot waardoor hij op de oldtimer van de eigenaar van de stalling valt? De kans is minimaal, maar de gevolgen kunnen flink zijn. Zeker, als de verzekering van het voertuig volledig is stopgezet.

Motor onverzekerd stallen

Motorrijtuigen en de aansprakelijkheidsverzekering

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tegen schade die je zelf veroorzaakt aan (eigendommen van) anderen. Je kunt de schade die veroorzaakt is door een gestald voertuig echter niet op de aansprakelijkheidsverzekering verhalen. In de voorwaarden van de aansprakelijkheidsverzekering staat dat elke schade door of met een motorvoertuig is uitgesloten. Mocht het misgaan met het voertuig in de stalling, dan is de schade in de meeste gevallen voor eigen rekening.

Opschorten van een particuliere motorrijtuigverzekering niet altijd mogelijk

Diverse verzekeraars zijn gestopt met het opschorten van motorrijtuigverzekeringen. Dit betekent dat bij een schorsingsverzoek de verzekering wordt beëindigd. Wel blijven de opgebouwde schadevrije jaren nog tot drie jaar bewaard bij Roy-data. Dus wanneer je binnen drie jaar een nieuwe verzekering afsluit, dan stroom je weer in op het huidige niveau van schadevrije jaren. Je ontvangt een premierestitutie van de nog niet gebruikte premie zonder bijkomende kosten.

Winterstopkorting voor motorrijders

Als je de verzekering voor de motor door laat lopen, kun je mogelijk gebruik maken van een winterstopkorting. Sommige verzekeraars geven een korting op de premie als de motor in winterperiode niet gebruikt wordt. Vaak geldt dit voor de periode van 1 december tot 1 maart. Voorwaarde is wel dat je deze periode niet de weg opgaat. Doe je dit toch en rijd je schade, dan is deze niet verzekerd. Schade die ontstaat door brand, storm of inbraak is in de meeste gevallen wel gedekt.

Wat is de beste oplossing?

De risico’s zijn klein, maar niet uitgesloten. Het is belangrijk om jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Welke risico’s loop ik?
  • Wat zijn de stallingsvoorwaarden?
  • Hoe is de eigenaar van de stalling verzekerd tegen brand en aansprakelijkheid?
  • Heb ik voldoende middelen om eventuele schade zelf te financieren?
  • Zitten er kosten aan het opnieuw afsluiten van een verzekering?
  • Ben ik bereid de risico’s te aanvaarden of kies ik voor zekerheid?

Het is belangrijk dat je alle risico’s kent, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken of je de verzekering stopzet en de risico’s aanvaardt of niet. Heb je hulp nodig? Neem contact op met de adviseurs van VMD Koster verzekeringen via 0172 611 116 of stuur een mailtje naar info@vmdkoster.nl.

Vraag stellen