Risico's medewerkers vastleggen in RI&E

Risico's medewerkers vastleggen in RI&E

Donderdag 22 februari 2024

Leg de risico’s die medewerkers lopen vast in een RI&E

Door ongevallen op het werk of beroepsziekten overlijden jaarlijks meer dan 4.000 mensen. En tienduizenden mensen zitten ziek thuis. Natuurlijk wil je je medewerkers een veilige werkplek geven. RI&E helpt je daarbij.

RI&E staat voor Risico-inventarisatie en -evaluatie. Wanneer je beschikt over een RI&E voldoe je ook richting de verzekeraar aan je verplichtingen en voorkom je boetes van de Arbeidsinspectie. Maar het belangrijkste is: je laat zien dat je het recht van je medewerkers op een veilige werkplek serieus neemt.

Alle risico’s goed in beeld brengen

Moeten je medewerkers veel tillen of doen ze juist veel beeldschermwerk? Werken ze met chemische stoffen? Is het werk emotioneel zwaar of zijn er veel onregelmatige diensten? Hoe is de sfeer op de werkvloer? Kortom: welke fysieke, psychosociale en veiligheidsrisico’s lopen je medewerkers in hun dagelijkse werk? In een RI&E som je al deze risico’s op. Vervolgens geef je in een plan van aanpak per risico aan hoe het voorkomen of verminderd moet worden. Met welke maatregel? Wat is er daarvoor nodig? Wie gaat ermee aan de slag en wanneer? Wat zijn de kosten? Wanneer ben je tevreden?

Zelf doen of laten doen

Je kunt zelf een RI&E opstellen, al zul je die nog wel door een expert moeten laten toetsen. Je kunt het ook helemaal uitbesteden. En misschien heeft jouw brancheorganisatie wel een voorbeeld RI&E beschikbaar. Via een online routeplanner ontdek je welke route voor jou geschikt is. 

Verzekeringsdekking en RI&E

Wie de inspectie SZW op bezoek krijgt en geen RI&E heeft, riskeert een fikse boete. Maar het naleven van de RI&E verplichting is ook belangrijk voor je zakelijke verzekeringen. Verzekeraars gaan ervan uit dat je je houdt aan de wettelijke verplichtingen. Bovendien speelt preventie ook bij verzekeringen een grote rol. De RI&E komt met name in beeld bij de verzuimverzekering en werkgeversaansprakelijkheidsverzekering en niet-naleving ervan kan invloed hebben op de dekking. Natuurlijk denken onze adviseurs graag met je mee.

Bestaande RI&E up-to-date houden

Heb je al een RI&E, dan betekent dat niet dat je op je lauweren kunt rusten. Er verandert dit jaar het een en ander aan de eisen die gesteld worden. Het wordt bijvoorbeeld ook verplicht om de onderliggende oorzaken van de risico’s te benoemen. Stel dat veel beeldschermwerk een risico is, wat is daar dan de echte oorzaak van? Komen werknemers bijvoorbeeld wel naar de trainingen voor een goede werkhouding of houden ze zich aan de instructies om het werk af te wisselen en bied je ze ook echt die gelegenheid? Een tweede nieuwe eis is dat je ook in je RI&E de effectiviteit van de genomen maatregelen moet beoordelen. 

Advies over RI&E en de verzuimaanpak

Ga je als werkgever voor een effectieve verzuimaanpak? Wij ondersteunen je hier graag bij. Neem contact op met onze adviseurs voor een kennismakingsgesprek. Bel 0172 611 116 of vul het contactformulier in.

Advies verzuimaanpak