Problemen met de accu voorkomen

Problemen met de accu voorkomen

Vrijdag 16 september 2022

Problemen met de accu voorkomen

Problemen met de accu van je auto zijn niet altijd te voorkomen, maar je kan wel een aantal maatregelen treffen om te zorgen dat de accu zo lang mogelijk mee gaat. Lees daarom deze tips eens door.

Let op signalen van een lege accu

  • Hoor je bij het starten van de auto een klikkend of schurend geluid? Dat kan een teken zijn van een probleem met de accu.
  • Ook als de auto er lang over doet om te starten, duidt het erop dat de accu niet helemaal goed meer werkt.
  • En wist je dat je aan de koplampen kunt zien of de accu nog goed is? Als de koplampen automatisch dimmen als de auto stationair loopt en lichten ze op bij gas geven, dan is dat een signaal dat de accu gecontroleerd moet worden.

Manieren om de accu langer mee te laten gaan

Een accu gaat over het algemeen maximaal vijf jaar mee. Hoe doe je zo lang mogelijk met een accu?

  • Houd de accu en de aansluitingen goed schoon. Controleer af en toe of de aansluitingen van de accu vrij zijn van roest en vuil.
  • Start de auto voordat er accessoires aangesloten worden, zoals een oplader voor de smartphone. Deze trekken elektriciteit uit de accu en zorgen ervoor dat hij minder goed oplaadt.
  • Zorg ervoor dat de accu stil en stabiel ligt in de auto. Dit is natuurlijk iets waar de garage op let, maar het is belangrijk dat de accu stevig vast zit. Trillingen van de accu kunnen ervoor zorgen dat hij beschadigd raakt.
  • Bescherm de accu tegen vrieskou. Accu’s kunnen slecht tegen kou. Als het vriest, heeft een motor soms wel twee keer zoveel energie nodig om te starten als onder normale omstandigheden. Het is mogelijk om de accu extra te isoleren met isolatiemateriaal. Ook is het slim om voordat de winter begint de accu bij de garage te laten testen.
  • Probeer het rijden van veel korte afstanden te voorkomen. Bij korte ritten krijgt de accu namelijk niet de kans om goed op te laden. Rijd je toch vaak korte stukken? Dan is het belangrijk om af en toe een rit te maken van minimaal 30 minuten.

Hoe los je het op als je toch met een lege accu staat

Mocht de accu toch leeg zijn op het moment dat je wil wegrijden, dan kan een andere automobilist je weer op weg helpen met startkabels. Let er hierbij op dat er goede, stevige startkabels gebruikt worden die de startstroom aankunnen. Laat beide auto’s vijf minuten stationair draaien zodat de accu een minimum aan stroom krijgt. Rijd daarna in ieder geval een half uur met de auto zodat de accu goed opgeladen wordt.