Pensioen onmisbare arbeidsvoorwaarde

Pensioen onmisbare arbeidsvoorwaarde

Woensdag 23 november 2022

Een goede pensioenregeling blijkt steeds meer een onmisbare arbeidsvoorwaarde om personeel te houden

Het zal de meeste werkgevers bekend voorkomen: vacatures zijn moeilijker te vervullen en tegelijkertijd kijken de huidige medewerkers ook naar nieuwe uitdagingen. Een goede pensioenregeling helpt om personeel aan boord te houden of te krijgen.

Onderscheiden met goede arbeidsvoorwaarden

Personeel behouden en aannemen is steeds moeilijker op deze krappe arbeidsmarkt. Werknemers en werkzoekenden hebben de banen vaak voor het uitzoeken. Dus wil je onderscheidend zijn als werkgever. Goede arbeidsvoorwaarden zijn daarom heel belangrijk. Een goed salaris valt dan het meest op, maar een goede pensioenregeling kan ook het verschil maken.

Belangrijkste voordelen aanbieden pensioenregeling

  • Verbeteren financiële toekomst werknemer, partner en kinderen
  • Goede voorziening bij arbeidsongeschiktheid en overlijden
  • Collectief pensioen is voordeliger en heeft minder risico dan individuele pensioenopbouw
  • Aantrekkelijk bij de werving van nieuw personeel

Schrikken de kosten van een pensioenregeling af?

Een goede pensioenregeling vraagt om een behoorlijke investering van werkgevers. En niet eenmalig, je betaalt elke maand een deel van het salaris voor de pensioenopbouw. Daar kunnen we niet omheen. Maar toch is er ook goed nieuws: er is veel controle over de kosten. Daardoor hoeft het niet duur te zijn. Er is veel keuzevrijheid, dat betekent dat wij de pensioenregeling ontwerpen naar de wens van de werkgever.

Welke kosten zijn er bij het aanbieden van pensioen?

  • De maandelijkse pensioenbijdrage is de grootste kostenpost. De pensioenpremie wordt bepaald door het bruto jaarsalaris en de pensioengrondslag.
  • Veel werkgevers laten de werknemer zelf ook meebetalen. Vaak betaalt de werkgever twee derde en de werknemer een derde. Voor een medewerker met een pensioengrondslag van € 40.000 en een jaarlijks opbouwpercentage van 15% is de pensioenbijdrage over een jaar € 4.000 voor de werkgever en € 2.000 voor de werknemer. Voor iedere werknemer wordt zo de bijdrage berekend.
  • Voor het opstarten van een pensioenregeling betaal je eenmalige advieskosten. Vaak zijn er daarna ook doorlopende kosten voor het beheer van de regeling.

Als een verplichtstelling geldt, is er geen vrije keuze

Werkgevers zijn in principe niet verplicht om een pensioenregeling aan te bieden. Maar er zijn twee belangrijke uitzonderingen waardoor veel werkgevers toch verplicht zijn.

  1. De werkgever valt onder een sector valt waarvoor een collectief bedrijfstakpensioenfonds (Bpf) geldt.
  2. In de cao is vastgelegd dat een pensioenregeling wordt aangeboden.

Als wij pensioenadvies voor werkgevers geven, kijken wij ook altijd of er een verplichtstelling van toepassing is. Is die verplichtstelling er niet? Dan heb je als werkgever zelf de regie.

Advies over starten pensioenregeling

Bied je met jouw bedrijf nog geen pensioenregeling aan voor het personeel? Wij kunnen je helpen als je overweegt om een nieuwe pensioenregeling op te starten. Een pensioenregeling is complex en er zijn verschillende belangen en verplichtingen waar je rekening mee moet houden. Wij geven inzicht in de mogelijkheden en bieden onafhankelijk pensioenadvies.

Bel 0172 611 116 om direct met onze pensioenadviseurs in gesprek te gaan of vraag een pensioenofferte aan.

Pensioenofferte