PC opschonen? Pas op voor nepprogramma's

PC opschonen? Pas op voor nepprogramma's

Woensdag 11 september 2019

PC opschonen? Pas op voor nepprogramma's

Hoax system cleaners zijn programma’s die zich voordoen alsof ze tegen betaling computerproblemen oplossen voor het slachtoffer. Volgens cybersecuritybedrijf Kaspersky duiken deze nepprogramma’s steeds vaker op.

Steeds meer hoax system cleaners

In de eerste helft van dit jaar werden wereldwijd 1.456.219 pc-gebruikers, waaronder Nederlanders en Belgen, getroffen. Dat is twee keer zoveel als in de eerste helft van 2018. De aanvallen komen niet alleen vaker voor, maar worden ook steeds gevaarlijker en complexer.

De werkwijze van cybercriminelen bij hoax system cleaners

De fraudeurs installeren de hoaxprogramma’s nadat ze de gebruikersrechten en betaling hebben gekregen. Vervolgens gebeurt er niets, of wordt adware op de computer geïnstalleerd. Gebruikers worden in dat geval overladen met ergerlijke (maar niet direct schadelijke) ongevraagde reclame.

Malware en ransomware

Steeds vaker gebruiken cybercriminelen ook hoax system cleaners om malware of ransomware te installeren. Het grootste aantal slachtoffers komt uit Japan (12%), gevolgd door Duitsland (10%), Wit-Rusland (10%), Italië (10%) en Brazilië (9%). In de Benelux gaat het om ongeveer 48.000 gebruikers in de periode van januari 2018 tot aan mei 2019.